Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Vnuk går i andras skor

Annons
Efter succéerna med de personliga föreställningarna "Solofestival med mig själv" och "Anna Vnuk sätter upp Cats" är Anna Vnuk redo att flytta perspektiven. Nu är hon tillbaka med "Kära medborgare" där hon iklär sig andras identiteter.


2003 hände det något inom danskonsten i Sverige. Dansaren och koreografen Anna Vnuk satte upp "Solofestival med mig själv" på Dansens hus i Stockholm. Med sin personliga föreställning om uppväxten i Luleå hyllades hon för att ha förnyat dansen som uttryck. Lovorden fortsatte med nästa föreställning, "Anna Vnuk sätter upp Cats", också den en personlig berättelse men den här gången om kärlek, svek och sorg.

Nu är Anna Vnuk tillbaka med sitt nya verk "Kära medborgare". Den 29 september har det urpremiär på Dansens hus stora scen i Stockholm.

- Jag har utgått ifrån saker jag tycker är spännande, det vill säga andra människor och alla miljarder aspekter av vad det är att vara människa, säger Anna Vnuk.

"Solofestival med mig själv" och "Anna Vnuk sätter upp Cats" var båda intimt förknippade med Anna Vnuks egen person. I "Kära medborgare" har hon flyttat fokus till omgivningen. Genom att följa efter folk på stan och studera och fantisera kring dem har hon hittat inspiration till rollerna. Resultatet beskriver hon som en föreställning där hon och hennes meddansare låtsas att de är olika privatpersoner och dansar som dem - eller snarare som deras projektioner av de utvalda personerna.

- När jag går ut på stan märker jag att jag börjar gå som andra människor och tar deras kroppsspråk. Man vet på en gång vilka man går i gång på. Alla är intressanta men vissa får man direkt en massa information av. Ju mer självmedveten någon är, desto mindre inspiration får jag. Folk som inte är så självmedvetna är väldigt spännande, säger hon.

Rollerna har lekts fram genom improvisation tillsammans med dansarna Daniel Andersson, Magdalena Eriksson, Jennie Lindström och skådespelaren Jonas Kruse. Anna Vnuk beskriver en lärorik arbetsprocess där hon för första gången inte haft total kontroll utan fått anpassa sig efter gruppen. Arbetssättet har också fört med sig nya kunskaper.

- Man har bearbetat en massa personer som man kanske tycker är jobbiga eller beundrar. Det kan vara sådant man blir berörd av och kanske även sidor hos en själv som man tycker är jobbiga. Rädslan för att vara ful till exempel.

Inför arbetet med föreställningen har Anna Vnuk också funderat kring dansen som konstform. Vad är dans och koreografi? Får man göra hur som helst? Hur fri kan man vara, hur professionell? Anna Vnuk beskriver sin egen privata dansglädje och frågar sig om den är intressant för andra att se.

- Ofta strävar scenkonstdans efter att inte vara privat utan så omänsklig och förhöjd som möjligt. Ju större skillnad mot vad gemene man kan göra och inte, desto bättre. Jag tror att jag den här gången dansar så enkelt att jag inte vet om folk kommer att tycka att det är kul att se på. Men jag vill ändå utforska det, säger Anna Vnuk.

Hon skrattar när hon säger det. För hittills har hon kunnat göra lite som hon vill - med framgång. Anna Vnuks två tidigare föreställningar blev båda succéer. Hon är stolt över att ha lyckats nå ut till en bredare publik än vad som annars är vanligt i dansvärlden. Men någon press att upprepa framgångarna verkar hon inte känna.

- Jag har jobbat i tio år innan jag gjorde "Solofestival med mig själv", utan att vara i centrum och stå i rampljuset. Jag känner att jag har en egen drivkraft i varför jag sysslar med det här. Det ingår i mitt jobb att se till att jag gör det jag ska och inte börjar anpassa mig efter vad jag tror att folk vill ha, eller blir nervös och feg. (PM)


Fakta Anna Vnuk:

Ålder: 31.

Bakgrund: Uppvuxen på Hertsön utanför Luleå. 1994 gick hon ut Balettakademin och har bland annat dansat på Dramaten, Riksteatern och Parkteatern. Blev känd för en bredare publik med "Solofestival för mig själv" från 2003 och "Anna Vnuk sätter upp Cats" från 2004.

Aktuell: Hennes nya föreställning "Kära medborgare" har urpremiär på Dansens hus i Stockholm den 29 september och spelas även den 30 september och den 1 oktober. Senare i oktober åker hon till Taiwan för att spela "Anna Vnuk sätter upp Cats". I början av nästa år blir det Sverigeturné med "Kära medborgare" med Riksteatern. Datumen är dock ännu inte satta.

Mer läsning

Annons