Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anne Bancroft död

Annons
Den amerikanska skådespelerskan Anne Bancroft har avlidit. Stjärnan som blev Mrs Robinson med hela världen efter "Mandomsprovet" 1967, blev 73 år gammal.


Den Oscarbelönade skådespelerskan Anne Bancroft är död. Hon avled i cancer i måndags på ett sjukhus i New York. Hennes roll i "Mandomsprovet"som kvinnan som förför sin dotters pojkvän (Hoffman) gav henne hennes tredje Oscarnominering av totalt fem. Av dessa vann hon en för rollen som Helen Kellers lärare i "Miraklet" 1963. På senare år klagade Anne Bancroft över att rollen som Mrs Robinson överskuggade hennes andra framgångar i karriären.

- Jag är förvånad över att av allt jag har gjort, och mycket av det är riktigt, riktigt bra, så är det aldrig någon som pratar om "Miraklet". Vi pratar om Mrs Robinson. Jag förstår världen... Jag är bara lite förskräckt över att folk inte har kommit över det än, sade hon 2003.

Anne Bancroft började som tv-skådespelare under namnet Anne Marno. När hon började med film på 50-talet övertalades hon dock att byta efternamn då det hon hade lät "för etniskt" för filmbranschen. Hon valde Bancroft för att det lät "värdigt". Efter en rad roller i B-filmer flydde hon till Broadway där hon 1958 fick en Tony för sin roll i "Två på gungbrädet" mot Henry Fonda. Efter detta följde teaterversionen av "Miraklet" som senare blev film. Rollen i filmversionen skulle också bli hennes stora genombrott i filmvärlden. Under kommande decennier fortsatte framgångarna med filmer som "Fjärde gången gillt" (1964), "Mandomsprovet" (1967), "Vändpunkten" (1977) och "Agnes av Gud" (1985). Hon blev Oscarnominerad för samtliga.

På 80-talet spelade hon bland annat mot sin man Mel Brooks i "Att vara eller icke vara eller det våras för Hamlet". Hon uppmuntrade också densamme att göra musikal av sin film "Producenterna". På senare tid har hon främst haft framgångar inom tv och har fått sex Emmynomineringar sedan 1992. Anne Bancroft fortsatte dock att jobba med film och hade biroller i filmer som "GI Jane" (1997) och "Keeping the faith" (2000). (PM)

Mer läsning

Annons