Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en töntig uppföljare

Filmstaden: Be cool Regi: F Gary Gray I rollerna: John Travolta, Uma Thurman, Vince Vaughn, André Benjamin, Christina Milian, med flera

Annons
Gör man en uppföljare först efter tio år gör det inget om filmen är precis likadan som föregångaren. Så måste människorna bakom Be cool, en skamlös kopia av Get shorty (1995), ha resonerat. Eller var det Elmore Leonard som tänkte så när han skrev sin uppföljarroman?
Förmodligen inte, eftersom Leonards bok ska vara en satir över filmbranschens ickekreativa inställning till uppföljare. Vilken ironi då att filmen Be cool är en produkt av precis detta. Men vad är väl att vänta med manus av Peter Steinfeld, som skrivit Analysera ännu mera (uppföljaren till Analysera mera), och regi av F Gary Gray, med nyinspelningen av The italian job som senaste film.
John Travolta spelar åter Chili Palmer, gangstern som i Get shorty bytte den skitiga kriminella världen i Miami mot den lika skitiga filmbranschen i Los Angeles. I Be cool upptäcker han sångfågeln Linda Moon, spelad av artisten Christina Milian. Chili ger sig därför in i musikindustrin och ser till att Lindas ohälsosamma omgivning av gangsterrappare håller sig på avstånd medan han skapar en succé.
Travolta tvingas köra en fånig bil som inte anstår en tuff gangster, precis som i den förra filmen. Han smyger in hos människor som han ska hota och börjar tala med dem tills Rene Russo (ettan) eller Uma Thurman (tvåan) kommer nedför trappan och undrar vad som står på.
Han upprepar sina hårdingrepliker \"titta på mig\" och \"jag ska inte säga mer än vad jag behöver säga, om ens det\". Han instruerar noviser i att vara tuffa, men de gör inte som han säger. Och så vidare.
Precis som i Get shorty. Men Be cool är inte lika vass och intrigen är långt ifrån lika sofistikerad som i föregångaren.
Be cool är en serie roliga scener som nästan undantagslöst är för långa. Man kan dock ha mycket tråkigare på bio än att se John Travolta vara fräck och Vince Vaughn låtsas vara svart. (Förutom det faktum att många av hans scener får självdö så stjäl faktiskt Vaughn filmen.)
Dansscenen med Travolta och Thurman, vars enda poäng är att göra en sömnig Pulp fiction-referens, borde dock aldrig ha spelats in.

Uma Thurman som Edie Athens och John Travolta som Chili Palmer på dansgolvet i komedin Be cool.
Foto: Ron Phillips/Reuters

Mer läsning

Annons