Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett omistligt musiknummer

Vinjett: Tidskrift
The Believer, nr. 25

Annons
En gång om året lyfter världens bästa litterära tidskrift näsan ur boken och koncentrerar sig på musik. Resultatet blir som alltid häpnadsväckande. För the Believer kan som ingen annan tidskrift alltid stoltsera med ytterst läsvärda essäer, artiklar och intervjuer.
Nummer 25, årets "music issue", utgör inget undantag.
Amerikanska författaren Rick Moody skriver en längre text om hur det är att vara kristen och musikartist. Moodys slutsatser, både de luddiga liksom de klarsynta, är väldigt roliga.
Likaså känner man sig som läsare bortskämd när intervjuerna radas upp. Främst beror detta på att the Believer låter artister, konstnärer, författare utföra intervjuerna i stället för fantasilösa journalister. Ett samtal, mer än en intervju är det som trycks på papper. Därmed framkommer i the Believer information som andra tidningar missat. I detta nummer berättar exempelvis Beck om sin fascination för R. Kelly och problematiken med ironi. Dessutom öppnar Karen O, sångerska i the Yeah Yeah Yeahs, sitt hjärta på vid gavel och Aimee Mann uttrycker sina ocensurerade åsikter om det amerikanska presidentvalet.
Allra bäst läsning är dock Douglas Wolks text om det brittiska kultbandet the Fall och deras outbytbara frontman Mark E. Smith. Utgångspunkten blir de inspelningar som the Fall gjorde för John Peels radioprogram. Med säker hand guidar Wolk läsaren mellan kompositioner, texter, medlemsbyten och sångaren Smiths perverterade intresse för det engelska språket.
Med the Believers tjugofemte nummer följer även en utmärkt cd-skiva där delar av dagens indieelit har gjort intrikata covers på gårdagens indiemusik. Således lika omistligt som varje nytt nummer av the Believer.

Mer läsning

Annons