Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu större Nordfest 2010

/
  • Club Deströyer får hjälp av Sensus för årets omgång av hårdrocksfestivalen Nordfest.Club Deströyer: Johnny Norberg, Tobbe Fällström och Andreas LindmanBakom: Sensus bestående av: Fredrik Hast Daniel Mikaelsson och Erik Löjdmark.

Förra årets Nordfest i Spegelsalen blev en storstilad succé då norska Satyricon bjöd på en sällan skådad show. Till hösten är det dags för en ny Nordfest, den här gången är det dubbelt upp och arrangörerna är mer än taggade.

Annons

Efter långdragna förhandlingar, datumflyttande och banddiskussioner är det äntligen klart inför årets upplaga av Nordfest. 3-4 september blir det hårda tongångar i dagarna två på lika många scener.

– Vi har inlett ett samarbete med Sensus och det var avgörande för att vi skulle kunna gå över till två dagar med två scener, förklarar Tobias Fällström på Club Deströyer som är hårdrocksklubben bakom arrangemanget.

Redan i fjol fanns tankar och hopp om att i framtiden kunna vidga Nordfesten och med ett redan existerande samarbete till Sensus kom det mesta naturligt.

– Det var en tanke förra året att se på utvecklingen och vi ville ju växa, ta det så långt som det går. Och då är det ju bättre med två scener två dagar här, på stadshuset hade vi inte kunnat ha två scener. Nu får vi bättre kapacitet för publiken. Det känns fantastiskt att få jobba med Sensus som hjälper oss med den biten, fortsätter Fällström.

Sensus själva är i sin tur precis lika glada över samarbetet med hårdrocksklubben, inte minst den tilltro som ges till lokala band. Årets Nordfest kommer precis som fjolårets att ha en tävling där man får rösta fram en lokal akt till festivalen.

– Det blev så bra förra året, det var många som röstade och många som kom och tittade. Cynical Hatred som vann var helt lyriska efter sin spelning, säger Andreas Lindman som också är en av arrangörerna.

Platsen för Nordfest blir den här gången Folkets Hus där man under fredagen håller till på nedervåningen där Club Deströyer vanligtvis är för att senare på lördagen öppna upp för båda scenerna.

– Det kommer vara fyra band på fredagen, Aeon headlinar och bakom dem finns blan annat Switch Opens och lokala Syn:drom, det är Sensus som skött bokningarna för fredagen, berättar Tobias Fällström.

Huvuddagen, lördagens, främsta kort är headlinande Raised Fist som gruppen slitit hårt för att få hit. Men skam den som ger sig och nu är allt klart för Raised Fist som festivalens huvudakt.

Någonting som är ledordet för Nordfest 2010 är bredden. – Nordfest ska vara som en hel vår på Deströyer. Få in lite av allt. En kakburk av olika sorter. Både sylt och nötter, filosoferar Fällström och fortsätter:

- Nu när vi inte tar turnépaket kan vi handplocka de band vi vill ha, de band som passar in. Och tanken är att satsa mer på bredd, ett måste för att kunna växa. Från dödsmetalträsket till grönare heavy metal-ängar.

Som ett led i detta är en av de större bokningarna power metal-gruppen Nocturnal Rites som spelade på det allra första Nordfest i Folkets Hus Skönsberg. Ett band som dessutom inte spelat här sen dess. Och även det är ett ledord i bandväljarprocessen.

-Vi försöker ta hit band som inte spelat sönder stan. Det finns många band vi skulle kunna tänka oss att ta hit, men samtidigt vill man ju bjuda folk på något nytt. Och det tror jag vi kommer lyckas med, säger Andreas Lindman.

Ytterligare bokningar kommer trilla in löpande under våren och vissa organisationsdelar som åldersgränser och liknande är fortfarande oklart. Men de viktigaste delarna i Nordfestmaskineriet är spikade och med ett utvecklat koncept är killarna bakom Club Deströyer redo att utvecklas ordentligt.

- Det här ska bli nästa steg mot Sundsvalls världsherravälde inom hårdrocken, avslutar Tobias Fällström.

Mer läsning

Annons