Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är jag en äkta gamer eller?

/

Annons
För ett tag sedan tvingade min pojkvän mig att se en dokumentärserie om en kille som pratar om gaming. Killen som är från Kanada har själv gjort den ironiska dokumentären. Den spelar på alla fördomar om datorspelare och driver med konceptet att vara en Pro Gamer, alltså en professionell datorspelare.
Jag tyckte att det första avsnittet var urdåligt. Jag fattade inte varför min kille satt och skrattade och jag tyckte inte alls att det var varken roligt, bra eller underhållande.
Men snäll som jag är fortsatte jag att titta och allt eftersom avsnitten rullade på kom kandensaren in på spel som även jag spelar, och då blev det helt plötsligt hysteriskt roligt.

Trots att inte alla delar av serien föll mig i smaken fick det mig att fundera på vad den allmänna uppfattningen om datorspelare egentligen är. Och föga förvånande har jag kommit fram till att det finns enormt mycket fördomar.
Häromdagen dök jag på en riktigt konkret.
Jag pratade nämligen med en av mina chefer och då kom vi in på mitt datorspelande.
\"Men är du bra på att spela datorspel då?\" frågade han.
\"Tja, det hoppas jag att jag är\" svarade jag.
\"Spelar du mycket? Du ser ju inte sådär glåmig ut i ansiktet som man blir när man sitter mycket framför datorn\", fortsatte han.
\"Äsh, det där är en myt replikerade jag\" och därmed var samtalet avslutat.

Så är det. Uppfattningen om datorspelare är fortfarande på många håll att det bara handlar om unga spinkiga killar med finniga ansikten och glasögon som sedan i brist på motion blir lönnfeta av sitt spelande. SÅ ÄR DET INTE.
Jag är varken lönnfet, finnig eller har glasögon och det gäller även för min kille och de flesta andra gamers jag känner. Datorspelsnörden är en myt.
Men det finns en annan sida av myntet också som jag tycker är ganska intressant, för vilka är det egentligen som kallar sig för datorspelare och gamers?
I dag har de flesta någon gång spelat ett spel, och då pratar vi inte yatzy eller monopol här. Mobilspel har blivit enormt populära. När i princip alla Sveriges invånare idag äger en mobiltelefon med tillhörande spel vore det väl märkligt om inte de flesta av dem testat att trycka lite på knapparna medan snake-ormen ringlar sig över skärmen. Många spelar utan att tänka på att de faktiskt tillhör den allt större skaran SPELARE som finns i dag.

Men sedan finns det spelare och spelare. Jag måste väl erkänna att det är en viss skillnad mellan de som knappar i tio minuter på mobilen medan de väntar på bussen och de som gärna spenderar en vecka i sträck ingjutna i en väl utformad kontorsstol framför skärmen i datorrummet.
Men vart går gränsen? Det verkar som om alla har sina egna uppfattningar om vad en gamer är för något. Min killes uppfattning om gamers är att det är människor som är duktiga på i princip vilket spel de än tar sig an. Min uppfattning är att det är någon som älskar att spela och gör det mycket och ofta.
Om vi går på min uppfattning kommer världen snart vara överöst med gamers. Och det gillar jag.

Mer läsning

Annons