Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arcade Fire vägrar att kompromissa

Annons
Kanadensiska Arcade Fire hajpas rejält i Nordamerika och spås bli nästa indieband att slå igenom stort. Men medlemmarna själva säger nej till de stora skivbolagen och vägrar kompromissa om sin musik. Nu släpps deras hyllade debutplatta "Funeral" i Sverige.


Win Butler och Régine Chassagne är de drivande i den kanadensiska kvartetten Arcade Fire. De två är gifta och är precis i slutskedet av en två veckor långa promotionturné i Europa för debutalbumet "Funeral". På bandets hemsida skrev de innan avresan till Europa om hur jobbigt det skulle bli att svara på tråkiga frågor från europeiska journalister om var bandnamnet kommer ifrån.

- Haha, ja det var jag som skrev det. Och ja, vi är rätt trötta nu. Men så kom vi till Sverige och såg hur vackert det är här. Det var så skönt att se snö igen och Sverige känns nästan som hemma i Kanada, så vi blev lite piggare, säger Win Butler.

Arcade Fire bildades 2003 sedan Win Butler träffade Régine Chassagne på en konstskola i Montreal. De började relativt omgående att skriva låtar tillsammans och när sedan Howard Bilerman och Wins bror Will tillkom var Arcade Fire komplett. De spelade en hel del live och Win Butler kände att han ville dokumentera låtmaterialet och bad kompisen Richard Parry spela in dem i hans studio. Samarbetet resulterade i förlängningen i "Funeral", som kom hösten 2004 i USA.

Skivan har hyllats som en av förra årets bästa skivor. Och bandets neurotiska Cure/Talking Heads-hybrid har spåtts ett Strokes-genombrott av en enig kritikerkår. De har jämförts med samtida uppskrivna band som Franz Ferdinand och Interpool, men även med det sena 70-talets new wave-scen.

- Jag kan inte säga att vi är inspirerade av något speciellt som band. Jag själv har lyssnat väldigt mycket på Pixies och tidiga skivor med Cure och Smiths. Alla i bandet har olika influenser och det bidrar mycket till vårt sound, säger Win Butler.

Medlemmarna skulle ha kunnat ta till vara på tillfället och gjort en karriär i 180 som rikemanspojkarna i Strokes gjorde. Men Arcade Fire valde ett litet bolag, allt för att kunna styra sin musikaliska inriktning helt själva.

- Vi är jättenöjda med att ha ett relativt litet bolag, för då får vi göra som vi vill och slipper kompromissa med skivbolaget om vår musik. Det går inte ens att jämföra med Strokes. De hade så otroligt många miljoner i ryggen, och då får man ett genombrott därefter, säger Régine Chassagne.

- Jag ser ingen motsättning i att bli megastjärna och göra bra musik. Men risken är att man blir styrd åt ett håll man inte vill, för musik har blivit en stor business. Jag gör hellre bra musik och är fattig än dålig musik och ha en massa pengar på banken, säger Win Butler.

Arcade Fire har ingen uppfattning om hur det kommer att gå i Europa. De säger att de inte bryr sig om att underhålla hajpen kring dem.

- Vi tycker att det är viktigare med innehåll än stil. Jag har en farfar som var proffessionell musiker tills han var 95 år. Och han satt ju inte och tyckte att "nu ska jag göra musik som det blir en hajp kring eller som är cool". Han gjorde musik för att han ville och behövde det, och det är så det ska vara, säger Win Butler. (PM)

Mer läsning

Annons