Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets roligaste film är här

/

Wallace & Gromit - varulvskaninens förbannelse
Regi: Nick Park och Steve Box

Annons
BETYG: 4

Animation i världsklass förväntar man sig förstås när Wallace och hans trogna vovve Gromit intar bioduken. De har tidigare gjort succé i kortfilmerna Osten är slut, Fel byxor och Nära ögat, samtliga knappa halvtimmen långa.
Frågan var hur de skulle klara närmare 90 minuter på bioduken.
Svaret är: ganska så lysande.
Det är inledningsvis fruktansvärt roligt, infallsrikt, inspirerat och sagolikt påhittigt. Särskilt den idérike Wallace och hans uppfinningar för att underlätta vardagslivet, såväl som yrkesverksamheten som skadedjursbekämpare, är underbart skojiga.
Den dynamiska duon är nämligen specialister på att ta hand om kaninerna som invaderat byn. Extra viktigt att hålla dem i schack då den årliga grönsakstävlingen närmar sig.
Allt ser ut att vara under kontroll, när en gigantisk gnagare plötsligt dyker upp. En stor utmaning för Wallace & Gromit förstås. De får samtidigt konkurrens av den blodtörstige jägaren Quartermaine, som föredrar ett mer brutalt sätt att göra sig av med de lurviga, morotsmumsande kreaturen.
Även om filmen inte håller samma sanslösa tempo och klass som Fel byxor, så är det vansinnigt underhållande att uppleva deras äventyr även i långfilmsformatet. Denna film är också klart mer sorglös och lätt på foten jämfört med Nicks Parks förra alster Flykten från hönsgården.
Lite synd bara att deras motståndare denna gång är ganska beskedlig, i jämförelse med den lömska pingvinen i Fel byxor eller den mordiske robothunden i Nära ögat. Men å andra sidan är Quartermaine så skönt ondskefull att man gärna överser med det.
Och i alla händelser är detta årets hittills roligaste film.

Mer läsning

Annons