Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekten Ralph Erskine död

Annons
Ralph Erskine, en av Sveriges internationellt mest kända arkitekter, avled på onsdagen på ett äldreboende på Ekerö utanför Stockholm. Han blev 91 år.


Ralph Erskine var till bara för ett knappt år sedan verksam på arkitektfirman Erskine-Tovatt som han drev tillsammans med den 50 år yngre arkitekten Johannes Tovatt.

- Ralph var inte sjuk, han dog av ålderdom, somnade in stilla utan dramatik, säger Johannes Tovatt.

In i det sista arbetade Ralph Erskine med ett av sina mest uppmärksammade projekt, stadsdelen Granite Millennium Village i östra London.

- Det är ett ännu oavslutat område med framför allt bostäder för en befolkning på omkring 10 000 personer, säger Johannes Tovatt.

Ralph Erskine flyttade 1939 till Sverige från Storbritannien för att studera den svenska modernismen inom arkitektur och formgivning. Han fångades av välfärdssamhällets gryende tankegångar och av det nära sambandet mellan arkitektur och socialt ansvarstagande.

1940 slog Ralph Erskine igenom med sitt förslag till sporthotell på skidorten Borgafjäll i Västerbotten. I Sverige är byggnadsverk som Stockholms universitets bibliotek, Aula Magna vid universitet och Ekerö centrum i Ekerö kommun några av hans mest kända.

Han ritade också det stora bostadsområdet Byker i New Castle och hyllades under senare år för kontorsbyggnaden The Ark i Hammersmith i London. (PM)

Mer läsning

Annons