Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Armstrong på svenska!

Jazzklubben: Sveriges Jazzband
Betyg: 4

Annons
Efter några år i träda fick den genuina New Orleans en återuppståndelse kring 1940. Det nyväckta intresset spreds över hela världen (Europa, Japan, Australien, Argentina). Musikforskare och entusiaster for till New Orleans och gjorde inspelningar med bl.a. trumpetarna "Kid" Rena, Bunk Johnson, trombonisterna Jim Robinson, Kid Ory, klarinettisterna Alphons Picou, George Lewis, pianisten Jelly Roll Morton och många många flera.
Intresset spred sig även till Sverige och under den så kallade skolbandsepoken i Stockholm i slutet av 40-talet dök det upp många fina traditionsbärare som Olle Gravström, Jack Lidström, Bunta Horn, Albrekt von Konow för att nämna några. Tradjazzen hade dessutom en fast punkt i anrika Gazell Club i Gamla stan.
Igår kväll på jazzklubben hade vi ett av landets äldsta traditionsbärare, nämligen Sveriges Jazzband som spelade den tradjazz som Louis Armstrong och Muggsy Spanier stod faddrar för. Det vill säga tradjazz i ett slags moderniserad mainstreamform med nära relation till swingmusiken.
Med mycket humor och härlig spelglädje bjöd Sveriges Jazzband på en omväxlande odyssé med klassiska låtar som tack vare bl.a. W C Handy och Spencer Williams sparats åt eftervärlden. Klassiker som Do you know what it means to miss New Orleans (riktad särskild till de som drabbades vid katastrofen för en tid sedan och Panama som var en av Spaniers stora hits. På samtliga händer bjöds vi på många livfulla soloinsatser. Roligaste numret stod basisten Bengt Hansson för i George Duviviers bashyllning till Duke Ellingtom med låten EKE. De gjorde succé vid förra besöket men var ännu bättre nu! Den här musiken har alltid sin givna publik!

Mer läsning

Annons