Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärrad soulröst tolkar pop- och rocklåtar

Annons
Soulsångerskan Bettye LaVette ger sig inte. Efter över 40 år i branschen börjar hennes karriär äntligen röra på sig. Nyligen släppte hon albumet "I´ve got my own hell to raise" där hon tolkar låtar av kända kvinnliga låtskrivare.


Bettye LaVette tillhör inte de kända namnen bland världens soulsångerskor. Men kanske börjar det bli ändring på det nu. Efter över fyra decennier i en nyckfull musikindustri börjar hennes namn sippra ut utanför de mest inbitna soulälskar-kretsarna. Den 28 september släppte hon sitt nya album "I´ve got my own hell to raise" där hon gör soul- och bluespepprade tolkningar av låtar av bland andra Lucinda Williams, Sinead O´Connor, Fiona Apple och Dolly Parton. Hon sjunger med en röst ärrad av erfarenhet och full av självförtroende.

- Jag har alltid behövt låtar med starka texter. Jag är en 60-årig kvinna och jag kan inte säga en massa strunt som inte verkar vettigt. Jag valde låtarna för att de var bra historier och för att jag visste att jag kunde tolka melodierna väl, säger hon.

Låtarna som Bettye LaVette tolkar på skivan är skrivna av enbart kvinnor. Från början sa hon dock blankt nej till det förslaget. Hon hade en bild av att kvinnors låtar ofta hade ett offerperspektiv som hon inte kunde identifiera sig med, där texter om den otrogne mannen och den stackars gråtande, försmådda kvinnan stod i centrum. Yngre sångerskors texter ansåg hon var för arga. Efter mycket lyssnande fann hon tio låtar hon kunde relatera till.

Denna erfarenhet verkar dock inte ha fått henne att ändra uppfattning om hur kvinnor skriver låtar. Även om hon medger att hon kanske inte hade lyssnat så intensivt på deras musik tidigare.

- Jag kunde inte föreställa mig att en kvinnas låt skulle kunna vara något annat än söt, trotsig eller svag. Men det beror på att jag inte är någon musik-entusiast och att jag egentligen aldrig lyssnat så intensivt på låtar. Så jag hade inte hört någon av de här kvinnorna innan, förutom Dolly Parton.

Bettye LaVette svarar i telefon i Detroit med raspig stämma. Hon låter glad och uppsluppen och berättar att hon gjort fler intervjuer på sistone än hon gjort under hela sin över fyra decennier långa och knackiga karriär. 1962 släppte hon sin första singel "My man, he´s a loving man". Då var hon en hoppfull 16-åring som väntade sig att karriären skulle gå som på räls. Men medan kollegor som Supremes, Temptations och Miracles blev firade stjärnor fick Bettye LaVette stå bredvid och se på. Kontraktskrångel och bristande skivförsäljning kom i vägen. Hennes första album släpptes inte förrän 1982, när hon var 36 år gammal.

Över 20 år senare gjorde hon comeback med albumet "A woman like me" (2003) varpå hon upptäcktes av Andy Kaulkin som producerat och givit ut hennes senaste album. Och nu verkar dörrarna öppna sig för henne med spelningar i USA och Europa.

- Det här är första gången sedan början av min karriär som det känns riktigt bra. Jag vet att jag har jobb, jag vet att jag kan sjunga. Jag vet att många fler har hört talas om mig nu jämfört med för två år sedan. Blir jag inte Elvis Presley kan jag åtminstone bli en upptagen musiker, säger hon och skrattar.

Hon säger sig vara lättad över att hon aldrig blev någon stjärna när det begav sig och att hon har kunnat leva ett något sånär normalt liv. I dag jobbar hon för fullt, och tycker att hon har lärt känna sig själv bättre. Men hon är samtidigt öppen med besvikelsen över den uteblivna stjärnstatusen.

- Jag känner mig lättad över att jag jobbar nu. Men jag har känt mig negligerad, berövad och undanskuffad. Det är lite som att leva i 44 år med en familj som inte älskar dig. Så jag känner mig räddad för att jag har lärt känna Bettye LaVette och jag har haft tid att lära mig mitt jobb.

- Jag är gammal, men jag vet att jag är bra. (PM)


Fakta Bettye LaVette:

Född: 1946 i Muskegon, Michigan. Uppväxt i Detroit.

Bakgrund: Upptäcktes som 16-åring och gav ut singeln "My man, he´s a loving man", som hamnade på r&b-listans topp 10-lista. Tina Turner och Ann Peebles har båda gjort covers av låten. 1965 fick LaVette en hit med "Let me down easy". Genom decennierna har hon sedan släppt ett antal singlar på en rad olika bolag och har även gjort covers av många kända låtar, som till exempel Beatles "With a little help from my friends", Erma Franklins "Piece of my heart" och Neil Youngs "Heart of gold". Förra året släpptes hennes album "A woman like me". Just nu är hon på turné i USA och kommer även till Europa senare i höst. Några Skandinaviendatum är dock inte inbokade än.

Aktuell: Släppte sitt nya album "I´ve got my own hell to raise" den 28 september. Albumet är producerat av Andy Kaulkin.

Mer läsning

Annons