Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisteliten samlas i Köpenhamn

Annons
På lördag hålls den andra upplagan av Nordic Music Awards i Köpenhamn. Bland de nominerade finns Kent, som har chans på två priser. I Sverige sänds galan i Kanal 5 och programledare är Martin Björk.


Artistuppbådet på Årets Nordic Music Awards är imponerande. Förutom svenska storheter som Cardigans och Kent, uppträder även internationella stjärnor som Coldplay, Pharell, Robbie Williams och Shakira under den direktsända galan.

- Det har varit ganska lätt att få hit artister. Robbie Williams spelade ju förra året också och han tyckte det var så kul att han inte tvekade en sekund på att komma tillbaka, säger programledaren Martin Björk.

Galan leds av tre programledare från Norge, Danmark och Sverige och Martin Björk, bland annat känd från program som "Fråga Olle" och "Biggest loser" är den svenske representanten.

- Jag har aldrig frontat en så här pass stor grej tidigare. Jag brukar bli nervös inför jobb men än så länge känns allt hur bra som helst. Det är klart att man är lite nojig över att man ska få tunghäfta om man gör någon intervju med en stor artist på engelska, säger han.

Nomineringarna bygger på respektive artists skivförsäljning. Därför är till exempel Lisa Ekdahl och Timbuktu nominerade i klassen Bästa nordiska artist och inte i kategorin Bästa svenska artist. Kent kan däremot vinna pris i båda klasserna. Pristagarna röstas fram av tv-tittarna via sms och bland de potentiella vinnarna finns svenskar som Kent, Lars Winnerbäck och Lena Philipsson.

- Jag fick höra att jag var nominerad av en händelse bara, men jag räknar inte med att vinna något. Jag har inte ens blivit inbjuden till galan, säger Lena Philipsson.

Galan, som äger rum på Forum i Köpenhamn, är slutsåld och Kanal 5 hoppas på många tittare. Men man är medveten om att det kan vara svårt att få dem att hålla intresset uppe under en lång gala.

- Risken finns ju alltid att de byter kanal så fort deras favoritartist har uppträtt, men det känns som att det kan bli en succé. Jag tycker att det är bra att Nordic Music Awards finns så att vi får tillfälle att hylla alla begåvade nordiska artister, säger Martin Björk.

Galan börjar 20.00 på lördag och pågår till 22.30. (PM)


De nominerade artisterna:

Bästa svenska artist:

Daniel Lindström

Kent

Lars Winnerbäck

Lena Philipsson

Magnus Uggla

Bästa nordiska artist:

Kent

Lisa Ekdahl

Röyksopp

Saybia

Timbuktu

Bästa Internationella Man

Bruce Springsteen

Eminem

Leonard Chohen

Mark Knopfler

Snoop Dogg

Bästa Internationella Kvinna

Avril Lavigne

Gwen Stefani

Joss Stone

Katie Melua

Shakira

Bästa Internationella Grupp:

Coldplay

Green Day

Keane

REM

U2

Bästa Nordiska hit:

Amy Diamond, "Whats In It For Me"

Ana Johnsson , "We Are"

Christian Waltz, "Wonderchild"

Eric Prydz , "Call On Me"

Infernal, "From Paris To Berlin"

Lilyjets, "Going Blind"

Mer läsning

Annons