Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisternas vapen finns i garderoben

Annons
Nanne, Shirley, Nordman eller uppstickaren Cecilia Wennersten? Vem vinner den stora schlagercirkusen i Globen på lördag och får åka till Kiev och representera Sverige? Vi har frågat artitserna om vilka av medtävlarna de fruktar mest och vilka hemliga vapen de ska plocka fram ur garderoben.


Det slipas på refränger och nya koreografiska utmaningar prövas bakom stängda dörrar inför finalen i Globen. Bästa vapnet i kampen om tittarnas röster är som vanligt att helt byta stil och kostymering. Men här är det taktik som gäller och hemlighetsmakeriet är därmed totalt. Artisternas svar på frågan om hur de ska se ut på lördag blir en orgie i fantasifulla lögner och ogenomträngliga dimridåer.

Linda Bengtzing hävdar att hon tänker kliva in på scenen kroppsmålad i favorithockeylaget Färjestads färger. Duon Fredrik Kempe och Sanna Nielsen byter färg och minskar på tyget. Men Sannas påståenden om att det betyder att Fredrik byter ut sina elegant broderade kostymbrallor mot shorts inlånade av Alexander Bard kan nog inte ens den nervösaste konkurrent ta på allvar. (PM)

FRÅGORNA:

1. Varför vinner din låt?

2. Vilka är dina värsta konkurrenter i finalen?

3. Bästa eller värsta schlagerminne?

4. Ändrar du något i ditt framförande?

5. Vad har du för planer efter tävlingen, skivsläpp etc.?

SVAREN:

1.

Martin Stenmarck, "Las Vegas":

1.

- Om vi vinner gör vi det på låten och energin och om hela svenska folket har samma musiksmak som jag. Låten är en hyllning till gamla legender som Elvis och Tom Jones.

2.

- Jag tror att Shirley Clamp blir farlig. Och Nanne Grönvall. Hon gjorde ett jäkla starkt nummer sist.

3.

- Jag har inte så mycket Melodifestivalerfarenhet att komma med under de senaste åren. Så det får bli minnena från när jag var 8-10 år och satt hemma i soffan och tittade. Soffan och ostbågarna.

4.

- Det kanske inte blir så mycket som publiken direkt märker. Men vi har ändrat i mer än hälften av numret. Hundratals små detaljer för att göra det bättre.

5.

- Jag är pappaledig, så tanken är att jag ska återgå till det, men allt beror ju på hur det går på lördag. Jag börjar i lugn och ro att arbeta på nästa platta, som ska komma någon gång efter sommaren.

---

2.

Linda Bengtzing, "Alla flickor":

1.

- Den är värd det för man blir så glad av den. Som den har kämpat den här låten, provsjungen av Lotta Engberg, Pernilla Wahlgren och en massa andra innan den blev min. Den borde vara helt slut men det är den inte. Jag är tröttare än låten.

2.

- Jag tittade just på finallistan och jag är livrädd för alla. Martin Stenmarck blir tuff, och Nordman är inte att leka med. Men mest rädd är jag för Shirley, hon är ju så grymt populär.

3.

- Hela fredagen i Göteborg var en mardröm, jag var sjuk och mådde så dåligt. Så kom Tessan i Alcazar och gav mig något bifilusdofilus, eller vad det hette som lugnade ner magen. Underbarast var ögonblicket på Berns i lördags när kuvertet sa att det var jag som gick vidare.

4.

- Jag tänker uppträda i en kroppsmålning som ser ut som Färjestads lagtröja, men jag vet inte vad Bert tycker om den grejen än. Så tänker jag vara frisk när jag sjunger den här gången, det kommer att märkas.

5.

- Oavsett hur det går så kommer jag att fortsätta med "Wallmans turné". Det här blir ju som vatten på plantan, så jag ska absolut fortsätta att sjunga. Om det blir någon skiva ligger helt i Berts händer och varje morgon hoppas jag att någon ska höra av sig och erbjuda ett nytt tv-jobb.

---

3.

Nordman (Håkan Hemlin), "Ödet var min väg":

1.

- För att den är bäst. Vår låt har något att berätta, det är lite mer mening i den än de andra bidragen.

2.

- Vi är inte rädda för någon men Shirley och Nanne ligger bra till har vi hört. De har ju riktiga schlagerlåtar, fast jag tycker att "Ödet var min väg" är bäst.

3.

- Det bästa att vi gick vidare. Annars har det bara varit positivt att vara med i det här rätt underliga spektaklet. Roligast är ju förstås att få göra sin grej och stå på scenen och sjunga igen, men det har varit en jätterolig erfarenhet att vara med i cirkusen och träffa alla människor.

4.

- Nej, varför det? det är så här vi ser ut. Maskerad är inte vår grej och glitter och konstiga kläder passar ju inte till den här låten. Så vi kommer inte att försöka få låna knäskydden från killarna i Alcazar. Det blir svart t-shirt i finalen också.

5.

- Den 27 april släpper vi vårt nya album. Vi har just börjat spela in så vi har ingen titel klar. Det blir mycket om mig, men folk med liknande erfarenheter ska ju kunna lägga till sina egna upplevelser när de lyssnar. Det blir skitbra.

---

4.

Shirley Clamp, "Att älska dig":

1.

- Precis som "Min kärlek" så är "Att älska dig" en stark låt som bara kommer att växa med tiden och som man inte tröttnar på. Den är pampig och man blir glad av den.

2.

- Alla låtar är så olika och väldigt bra inom sin genre så det går inte att svara på.

3.

- Naturligtvis är mitt bästa schlagerminne när jag kom tvåa förra året med "Min kärlek". Det var helt fantastiskt!

4.

- Nej, det kändes så bra och jag vill inte ändra något bara för ändrandets skull.

5.

- Mitt andra album kommer i april/maj. Sen kommer jag att fortsätta att ta vara på den här fantastiska tiden och möjligheten som jag har fått genom att fortsätta jobba hårt och fokusera på de spelningar jag har under resten av året.

---

5.

Sanne Salomonsen, "Higher ground":

1.

- Det blir den bästa låten som vinner. Jag vill gärna tro att det är min men jag är inte säker på det.

2.

- Jag tror på Martin Stenmark och Nanne Grönvall. De är starka artister med starka låtar.

3.

- Sämsta schlagerminnet? Oj, oj, det måste vara några danska låtar för 6-7 år sedan som inte var särskilt bra.

Just nu är hon mitt uppe i det som är på väg att bli hennes eget bästa schlagerminne i framtiden:

- Danskarna tycker att det är helt galet att jag är med och tävlar i Sverige. Det är otroligt mycket uppståndelse och jag tror att många är stolta och tycker att det är en stor ära att jag är med. Och det tycker jag själv också.

4.

- Jag har med mig en del andra kläder, så det blir nog något annat på scen också, men jag tänker inte visa brösten. När jag vill att folk ska lyssna på min musik gömmer jag brösten.

5.

- Just nu repeterar jag en show som snart har premiär på Bellevueteatern i Köpenhamn. Jag har just släppt min nya skiva som heter "The album". Och min show ska heta "The show".

---

6.

Caroline Wennergren, "A different kind of love":

1.

-- För att den är så varm och go. Den är speciell, lite annorlunda.

2.

- Det har jag ingen aning om, alla är jättebra.

3.

- Nej, jag kommer inte på något. Eller jo, "Take me to your heaven" med Charlotte Nilsson. Det var drag i den.

4.

- Nej, det tror jag inte. Kören blir den samma. Men kläderna kommer att vara lite annorlunda. Hur kan jag inte säga än, det är lite hemligt.

5.

- Jag ska släppa en skiva som kommer preliminärt i april. Den heter "Bossa supernova". Annars ska jag fortsätta gymnasiet under våren. Jag har ett år kvar, jag går i tvåan. I sommar ska jag resa till Monaco med familjen.

---

7.

Alcazar (Magnus Carlsson) "Alcastar":

1.

- Därför att den är fartig och glad och har en fin atmosfär. Den är en värdig efterföljare till "Not a sinner, nor a saint".

2.

- Det är ett så brett spektra i årets final, så det är svårt att säga. Men om inte Alcazar får representera Sverige så hoppas jag att det blir Sanne Salomonsen. Hon är så cool och häftig och har en låt som är rena Rammstein på svenska. Man brukar ju säga om Sverige att vi bara skickar Abba-kopior och även om hon är gift med Benny Anderssons son så är Sanne så långt från Abba man komma.

3.

- Värsta grejen som har hänt mig var när jag tävlade med "Barbados" och fastnade i hängdraperierna och inte kom in på scenen förrän halva låten var spelad. Bästa minnet är ögonblicket efter slutackordet av "Not a sinner..." i Globen och publiken ställde sig upp och vrålade.

4.

- Discokulan blir kvar annars håller vi på för fullt och hittar på nya snurrar i koreografin. Om rymduniformerna och andra kläder ser ut på samma sätt som i Göteborg håller vi hemligt.

5.

- Till planerna hör att Alcazar går vidare till Kiev. Så ska vi spela in en singel med låten vi fått från Pet Shop Boys. I sommar blir det troligen en stor maffig stadsfestivalturné med livemusik. Sedan är det väl logiskt att vi skickar ut en singel med "Alcastar" i Europa och då går väl drevet i gång igen.

---

8.

Jimmy Jansson, "Vi kan gunga":

1.

- Det är en glad och medryckande låt på svenska. I årets startfält är det inte så många låtar som riktar sig till den unga delen av publiken. I all sin enkelhet är det en låt man blir glad av.

2.

- Nordman blir svåra. Deras låt är liksom min enkel och bra och de sjunger på svenska. Jag tror alla känner att i år är det ingen låt som sticker ut på samma sätt som Lena Philipssons gjorde förra året.

3.

- Det bästa minnet är när jag tävlade med Poets 2002. Då fick vi göra ett reportage där vi dök bland hajar på Kolmården. Det var otroligt spännande, både mitt bästa och värsta minne.

4.

- Ja, vi ändrar lite, men det är hemligt. Det blir i alla fall lite mer party.

5.

- Direkt efter finalen åker vi ner till Spanien för att spela in en video. Mitt nya album "Som en blixt" släpps den 23 mars. Att vara med i Melodifestivalen ger himla mycket reklam och man når massor av nya fanns. Jag tror att det är det bästa man kan göra innan man släpper en ny skiva.

---

9.

Fredrik Kempe och Sanna Nielsen (Sanna Nielsen), "Du och jag mot världen":

1.

- Numret är snyggt, kläderna är fina och låten, den är bäst helt enkelt. Den är lite mystisk och så är den ett riktigt sångnummer så att vi för sjunga ut ordentligt och ha kul.

2.

- Nordman, de är folkliga nog och alla gillar dem. Det kan bli riktigt tufft för det är så många favoriter hit och dit. Om inte vi vinner så blir det nog Nordman skräller till.

3.

- Det bästa var när jag var med första gången och blev trea med "I går, i dag" 2001. Det värsta hände samma år när jag skulle gå ner för en liten trappa på hotellet och hälsa på Friends så ramlade jag plask i golvet. Och så var pressen där direkt, så det kom det stora löp med texten "Sanna föll för Friends.

4.

- Vi ska byta lite färger på kläderna, vi hade blått och svart i Linköping. Nu byter vi ut det blåa så folk får lite nytt att titta på.

"Vi förbättrar och förminskar", fnissar Fredrik Kempe i bakgrunden.

- Ja just det, Fredrik ska ha kortare brallor, han har fått låna Alexander Bards shorts, ljuger en hysteriskt skrattande Sanna Nielsen.

5.

- Jag för min del går in i studion och jobbar med min nya platta och då kommer Fredrik att vara med, för han har skrivit en hel del av materialet där. Så gör vi förhoppningsvis en del konserter och ska åka ut på en turné som det är planerat. Jag har funderat på titeln "Mitt sanna jag" som titel på skivan, men inget är klart än.

---

10.

Nanne Grönvall:

1.

- Jag har inte vågat tänka så långt. Jag vågar inte hoppas. Det låter trist men så är det. Min seger blev att vi tog oss till Globen så allt annat är ett plus.

2.

- Det är alla. Men de jag tror och hoppas vinner är Shirley och eller Martin. Det står mellan dem.

3.

- Det har varit så kul att vara med, men häftigast var att vinna med One More Time och komma på tredje plats i stora festivalen. Det i kombination med att göra "Avundsjuk" och mina första sologrejer.

4

- Nej, jag kommer inte att göra det. Jag ska inte byta kläder för det känns som att jag har gjort mina kostymnummer nu. Byter man kläder blir det så mycket fokus kring det och jag vill hellre ha fokus runt låten och spelglädjen.

5

- Det blir en ny platta, en samling, i månadsskiftet april-maj. Det är ju 20 år sedan första singeln med Sound of Music. Så det blir låtar med Sound of Music, One More Time och lite sologrejer, plus några nya låtar. Sedan släpper jag en ny skiva till hösten med nyskrivna låtar. (PM)

Mer läsning

Annons