Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asmussen firad med återutgivning!

Annons
I början av 70-talet möttes Svend Asmussen och Eric Ericsons Kammarkör i en TV-sänd gala från Cirkus och i studio. Samarbetet gick helt i jazzens tecken så därför hade Bengt Hallbergs Trio, d.v.s. Bengt Hallberg piano, Georg Riedel bas och Egil Johansen trummor, inviterats att sköta uppbackningen.
Precis lagom till Svends 89-årsdag den 28 februari passade Prophone på att återutge det här klassiska mötet på nya skivan Svend Asmussen & Eric Ericson encounter. Trots att inspelningarna har drygt trettio år på nacken andas det musikaliska av vitalitet och friskhet.
Skivans 18 spår innehåller godbitar som Oh, What A Day, Groovin´ High, Hambo om bakfoten, Django, Lil´Darlin´, Dardanella med flera.
Förutom Svend har de utmärkta arrangemangen signerats av Bengt Hallberg och Georg Riedel.
Vad Svend kan göra på sin violin behöver inte påpekas och att Eric vid den här tiden ledde landets främsta kör är också ett välkänt faktum. Passa på och byt ut era slitna vinylplattor mot den här fräscha cd-skivan.
Årets Lars Gullin-stipendium tilldelas kompositören, arrangören och basisten Georg Riedel. Utmärkelsen överlämnas den 3 juli vid en ceremoni i Sanda kyrka på Gotland. Georg ingick redan i början av sin professionella musikerbana, 1953, i Lars Gullins grupp som turnerade i folkparkerna. Han var även med i den grupp som gjorde den legendariska 1954-inspelningen av Gullins vackra ballad Danny´s Dream. Skivan tilldelades Orkester Journalens första Gyllene Skiva. Ett stort grattis till den välförtjänta utmärkelsen!
Mera Gullin, fast på skiva. Den gotlandsfödde gitarristen Andreas Pettersson har på sitt senaste album, Gullin on Guitar (Sonet/Universal), valt att tillsammans med sin kvartett tolka ett knippe klassiska Gullinkompositioner som Portrait Of My Pals, Lars Meets Jeff, Danny´s Dream, Fedja, Decent Eyes, med flera. Gullins musik i egen tappning var nordiskt ljus som en sommarnatt, vemodigt doftande, mjukt smeksamt och folkmusikaliskt inspirerad. Detta har Andreas valt bort och givit Gullins musik en dagsaktuell prägel. Det vi hör är modern kvartettjazz där Andreas med personliga utfall ger musiken en helt ny lyster. Jag är övertygad om att Lars Gullin njuter av välbehag från sin himmel av Andreas respektfulla hantering av materialet.
Förutom Andreas ekvilibristiskt fantasirika gitarrspel hör vi den läckre pianisten Daniel Karlsson, basankaret Hans Backenroth och det rytmiska energiknippet Joakim Ekberg trummor. Missa inte detta lysande album!
En platta för swingvänner är Lars Erstrand Live In Japan (Prophone). Tillsammans med sina japanska vänner bjuder han på sina favoriter, My Melancholy Baby, How High The Moon, Flying Home med flera. Personligen tycker jag att gode Erstrand borde förnya sin repertoar.
Till sist Dixieland Society som nyligen gästade Jazzklubben har gjort en härlig skiva med gamla låtar i modern kostymering. Go Marchin´ In (DS002) heter skivan och rekommenderas varmt. På återhörande!

Mer läsning

Annons