Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Astoria Cinemas vädrar morgonluft

Annons
I september nästa år inviger Astoria Cinemas ett biografkomplex med fem salonger i Sickla utanför Stockholm. Men det är bara början för Stockholms filmpublik. Renovering av de gamla salongerna och fortsatt jakt på nya lokaler är modellen för det som förr kallades Sandrews biografkedja.


- Den gamla bion är död, den nya är i högsta grad levande, säger vd-n Mattias Nohrborg.

Biografkomplexet i Sickla ska ligga i Dieselverkstaden, där det sedan tidigare finns restaurang, bibliotek, konsthall och teaterverksamhet. Det, och det närliggande köpcentret, gör området attraktivt för en biografägare. Mattias Nohrborg säger att Astoria Cinemas fortsätter att leta lämpliga ställen för biografer i Stockholms förorter.

Samtidigt har man inga planer på att dra ner på verksamheten i innerstan. Royal återinvigs på måndag den 12 december under namnet Astoria Kungsgatan 37. Victoria på Södermalm ska renoveras under försommaren, bland annat planerar man för en bistro och bar. Det närliggande Biopalatset ska genomgå smärre justeringar, bland annat ska entrén ses över.

- Grand är bra som den är, och vi har planer för Astoria på Drottninggatan mot slutet av nästa år, säger Mattias Nohrborg.

Det finns inga planer på att minska antalet biografer i resten av landet. Astoria Cinemas äger biografer i bland annat Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, GävleKarlstad och Luleå.

I maj köpte Triangelfilm, s/s Fladen och Atlantic upp Sandrew Metronomes biografer efter protester mot att SF:s planer på att skaffa sig en monopolliknande situation. Det nya företaget, med 23 biografer och 90 salonger, döptes om till Astoria Cinemas. Biobesöken har ökat med 36 procent jämfört med förra året, alltså plockar man marknadsandelar.

- Det går inte att driva biografer som man gjorde för tio, femton år sedan. Folk kräver andra saker i dag. En modern biosalong slår en hemmabioanläggning vilken dag som helst, säger Mattias Nohrborg. (PM)

Mer läsning

Annons