Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att binda samman Ruby Rose och Crazy Horse

Världsstjärnan Ruby Rose på stora scenen är inte bara en statushöjare och en tydlig signal om att festivalen Sensommar nu är att räkna med på allvar. Med en queer-ikon som headline blir Ruby Rose framträdande också ett statement med rötter om gränslös tolerans som går längre tillbaka än Slaget vid Little Big Horn 1876.

Annons

Ruby Rose var aktuell för festivalen Sensommar i Sundsvall innan hon tvingades ställa in spelningen. Hon är bland annat känd från TV-serien Orange is the new black.

Ruby Rose?

Du tänker antagligen Orange is the new Black, tv-serien där hon blev världsberömd, men redan innan var hon känd tv-stjärna och modell hemma i Australien.

Nu är Ruby Rose inte bara superstjärna, hon är också en global queer-ikon, omfamnad av hbtq-communities världen efter att ha kommit ut med en otraditionell könsöverskridande läggning.

Nota bene:

Hennes enda spelning i Sverige i sommar, förutom den tänkta i Sundsvall, var på Pride-festivalen förra helgen.

Densom lyfter blicken för att få ett historiskt perspektiv kan se en tydlig regnbågsfärgad tråd som går från Ruby Rose 2016 och bakåt, via David Bowie, NewYork Dolls, Joel Greys Master of Ceremonies i filmen Cabaret(1972) efter Christopher Isherwoods roman ”Farväl till Berlin” (1939), och längre tillbaka än så, till och med längre tillbaka än till mytomspunne krigarhövdingen Crazy Horse.

En fruktad och beundrad krigarhövding (aldrig sårad i strid) - men kanske också en bortglömd eller förbisedd historisk queer-ikon?

Den amerikanska ursprungsbefolkningens hade stor respekt för ”two spirit people”, det vill säga homsexuella, bisexuella och transsexuella. Men också heterosexuella kunde höra dit. En ”two spirit-person” behövde varken var det ena eller det andra.

Flytande könsgränser är kanske inte det första man tänker på apropå Crazy Horse men krigaren som gjorde slarvsylta av general Custer och hans soldater vid Little Big Horn 1876 är i så fall inte ensam.

Manliga”two-spirits” var en fundamental institution hos de flesta stammar, många av dem hade ledande positioner, de var hövdingar och medicinmän.

Könsöverskridande ansågs naturligt, ett inslag i ett större koncept som enklast kan översättas eller beskrivas med ordet ”tolerans”.

Det är det historiska perspektivet som öppnar sig om man lyfter blicken inför Ruby Rose framträdande på Sensommar.

Då återstår väl bara att ta på sig sina röda skor och gå ner och dansa till bluesen (eller vad Ruby Rose nu spelar) i morgon kväll, vilket knyter ihop också David Bowie (på tal om queer-ikoner) och 80-talshiten ”Let’s dance” med Ruby Rose och indiankrig.

TOPPEN: Sensommar och Urkult. Festivalsommar råder!

BOTTEN: GIF-Norrköping 1-2. Inte helt rättvist.

Fotnot: Ruby Rose kommer inte att uppträda på Sensommar. Men det ändrar inte innebörden av denna text.

Läs mer: Ruby Rose sjuk – ställer in spelningen på Sensommar: "Hon ville verkligen göra showen"

Mer läsning

Annons