Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Audioslave vill bli fansens tillflyktsort

/
  • Audioslave gör melodisk hårdrock och släppte nyligen sin andra skiva. I maj gjorde Audioslave en historisk spelning i Havanna. Omkring 60 000 kubaner såg gratiskonserten.Foto: Universal music
  • Chris Cornell har en bakgrund som frontfigur i Soundgarden. Nu är han sångare och låtskrivare i Audioslave.

När två band somnade in uppstod ett nytt. Audioslave består av medlemmar från Soundgarden och Rage against the machine. Och de har inget emot att kallas för en supergrupp.

Annons
Först gick det rykten om att Chris Cornell skulle bli den nye sångaren i Rage against the machine sedan Zack de la Rocha slutat. Och efter några turer blev det nästan besannat. Soundgardens förre frontfigur började spela tillsammans med återstoden av bandet, men han ville alls inte bli en ersättare. I stället bildade de ett nytt band där de olika musikstilarna möttes.
Vi kommer från två bakgrunder och vi för dem samman, delar med oss av våra influenser. Jag tror också att vi börjar förstå Chris stil mer och mer, säger basisten Tim Commerford.
Och visst är vi en supergrupp, för vi har superbra relationer mellan oss, tillägger han med ett leende.
Hur stilarna skulle förenas var inte på förhand givet. Rage against the machine var ett hiphopinfluerat band med politiska tongångar medan Soundgarden fyllde 90-talet med riffrock i den tyngre skolan.
Hiphopen är inte så närvarande i Audioslave, utom möjligen lite i beatsen. Fokus ligger mer på melodierna nu, säger Tim Commerford.
Ett annat av moderbandets signum var de politiska budskapen, men Audioslaves sångare värjer sig mot att kalla musiken politisk.
Jag vet inte vad som gör ett band politiskt. Vi kanske är det, men det är upp till lyssnaren att avgöra, säger Chris Cornell.

Turbulent uppväxt
Han berättar att hans egen uppväxt var turbulent och då blev musiken en tillflyktsort och så vill han att Audioslaves musik ska fungera. Det finns andra områden som är mer effektiva när det gäller att förändra världen.
Vi är båda pappor och det är kanske det mest politiska man kan vara. Då försöker man uppfostra sina barn, påverka dem i en viss riktning och sedan kommer de i sin tur att påverka andra människor. Politik är väldigt brett, säger Tim Commerford.
I maj genomförde Audioslave en gratiskonsert i Kubas huvudstad Havanna, den första stora konserten med ett amerikanskt band. Omkring 60 000 personer såg bandets över två timmar långa spelning och Chris Cornell säger att han inte hunnit smälta intrycken än. Men även om spelningen var historisk vill han inte kalla den politisk.
Det vore en förolämpning att komma dit och spela av politiska skäl. Vi gjorde spelningen för att vi kunde, precis som vi spelar i andra städer, säger han.
Men han hoppas att de öppnade möjligheter för fler utländska band att spela på Kuba och inflikar att han ser embargot mot landet som ren idioti. En politisk överenskommelse måste vara möjlig, menar han.
Nyligen släppte Audioslave sin andra skiva, Out of exile, och i konvolutet finns en hänvisning till Axis of justice, en sammanslutning av artister som vill arbeta för en rättvisare värld.
Vi bryr oss inte om det där. Det är Toms grej, säger Chris och Tim i munnen på varandra och syftar på gitarristen Tom Morello.
Att låta Tom Morello arbeta för sina politiska ståndpunkter är ett sätt att hålla det utanför bandet så att inte Audioslave förvandlas till Rage against the machine, förklarar de. Och Chris Cornell viftar avvärjande med handen:
För mig är musik eskapism. En skiva ska fyllas av lyssnarens fantasi.

Fakta/Audioslave
Bandet består av tre personer från Rage against the machine: Tom Morello (gitarr), Tim Commerford (basist) och Brad Wilk (trummis). Sångaren Chris Cornell var tidigare med i Soundgarden.
Gruppen släppte sin första och självbetitlade skiva 2002.
Nyligen kom uppföljaren Out of exile.
Den 1 juli spelar bandet på Roskildefestivalen, och dagen efter på Live 8-galan i Berlin.

Audioslave gör melodisk hårdrock och släppte nyligen sin andra skiva. I maj gjorde Audioslave en historisk spelning i Havanna. Omkring 60 000 kubaner såg gratiskonserten.Foto: Universal music

Mer läsning

Annons