Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustpriset till chockad Monika Fagerholm

Annons
Hon överraskade alla - inklusive sig själv. Klas Östergren var allas förhandsfavorit, även Monika Fagerholms. Men det blev hon som tog hem Augustpriset i den skönlitterära klassen med romanen "Den amerikanska flickan".


- Jag är chockad, konstaterade hon lätt andtrutet efter prisutdelningen i Berwaldhallen. Jag var nog ganska säker på att Klas Östergren skulle vinna!

Precis innan Svenska förläggareföreningens gala drog i gång på måndagskvällen passade Majgull Axelsson, själv Augustpristagare 1997, på att ge Monika Fagerholm en lyckobringande puff med foten. Kanske var det lyckosparken som gjorde susen. När det stod klart att "Den amerikanska flickan" vunnit i den skönlitterära klassen drog ett förvånat, men förtjust sorl genom salongen - och en överraskad pristagare fick gå upp för att hämta den tunga bronsplaketten och en prischeck på 100 000 kronor.

- Det här är jättefint för den finlandssvenska litteraturen, sade hon. Och jag är särskilt nöjd med att jag fick priset för den här boken - den ligger mig så nära.

"Den amerikanska flickan", är ett slags kriminaldrama som utgår från två flickors fantasilekar. Den oskyldiga leken övergår i en bister verklighet som ingen hade kunnat förutse. Berättelsen är tvådelad och får sin fortsättning i en ny roman som troligen kommer till våren 2006. Fagerholm har alltid hyllats för sin originella språkliga värld och sin förmåga att sätta unga kvinnor i centrum i böcker som "Diva" och "Underbara kvinnor vid vatten".

- Det är ganska sällan som flickor och kvinnor får vara huvudpersoner i böcker med en egen existentiell problematik. Jag ville låta dem slåss mot världen i mina böcker, sade Monika Fagerholm.

Inte riktigt lika överraskande var juryns val av vinnare i barn- och ungdomsboksklassen. Bo R Holmbergs och Katarina Strömgårds nyskapande ungdomsroman "Eddie Bolander & jag" hade ofta nämnts i förhandsspekulationerna. Av samarbetet har det blivit en grafisk roman, en tecknad bok, inspirerad av amerikanska vuxenserier. Den handlar om tolvårige Steve och hans pappa Eddie Bolander - och deras möte åtta år efter att pappan lämnade sin familj för att försöka sig på en karriär som musiker. Det är inte otänkbart att det blir fler gemensamma böcker av författaren Holmberg och illustratören Strömgård.

- När jag såg Katarinas bilder för första gången kände jag att det här kunde bli något riktigt bra, konstaterade Bo R Holmberg. Vi har inte suttit i samma ateljé utan jobbat ganska mycket var för sig. Katarina kom upp till mig i Örnsköldsvik där jag bor och fotograferade miljöerna och pratade med mig och sedan åkte hon hem och tecknade.

Lena Einhorn tog hem priset i fackboksklassen för sin bok "Ninas resa". Det är en bok som helt och hållet utgår från hennes mor Nina Einhorns upplevelser som judinna under andra världskriget. Under 1990-talet gjorde Lena Einhorn intervjuer med Nina i syfte att senare göra en film av materialet. Men projektet körde fast - och till slut började hon skriva på en bok.

- Då hade jag inte en tanke på att det skulle bli så här. Jag var bara helt förtvivlad över att filmen inte skulle bli av. Det var förtvivlan som fick mig att skriva boken, jag kunde inte se hur den skulle se ut från början, sade Lena Einhorn.

Nina Einhorn hann avlida innan projektet slutfördes, men till slut kom det att bli både en film och en bok. Filmen "Ninas resa" har hyllats i medierna och boken med samma titel har förärats med Sveriges mest prestigefulla litterära pris. I dag tycker Lena Einhorn att det sex år långa slitet var värt all den ovisshet och smärta som det vållade.

- Mamma hade varit jätteglad om hon vetat om detta. Det är bara tråkigt att hon inte kan vara här, sade Lena Einhorn. (PM)

Mer läsning

Annons