Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bara barnet" inviger Stockholms Stadsteaters nya scen

Annons
Stockholms Stadsteater vidgar vyerna. Snart invigs teaterns nya scen i Skärholmen med Anna Takanens och Sofia Fredéns familjepjäs "Bara barnet".


Den 24 september invigs Stadsteaterns nya scen i Skärholmen i Stockholm. För 30 miljoner kronor har Skärholmens gymnasiums gamla aula byggts om till en scen som förhoppningsvis ska locka en bredare publik till Stadsteatern. Anders Frennberg är verksamhetschef på Stockholms stadsteater Skärholmen och han har höga förväntningar.

- Det är viktigt att teatern ska finnas för alla och nå ut till olika grupper. Vi befinner oss i en brytningstid som man kommer att titta tillbaka på i framtiden och säga att här hände det något. Nu sker en uppgradering i vad man menar med att vara svensk. Vilka bor här och hur når vi ut till fler Stockholmare?

Den nya scenen ska enligt planen kunna ha tre till fyra uppsättningar i gång per halvår. Under hösten 2005 kommer man bland annat att visa SubZeros dansföreställning "Sveng", Marionetteaterns "Kan du vissla Johanna" och lunchpjäser med Klara Soppteater. Idén är att blanda produktioner som tagits fram för att spelas specifikt på Skärholmsscenen, med produktioner som tidigare har gjorts på Stadsteaterns scener inne i Stockholm.

- Det kan vara produktioner som bara spelas några gånger och sedan sticker, och andra som kan ligga på repertoaren i månader. Så det kommer att se väldigt olika ut, säger Anders Frennberg.

Anders Frennberg ser framför sig ett tätt samarbete med med Stadsteatern i city och Stadsteaterns nya scen i Skärholmen om hur repertoaren ska se ut i framtiden. Man ska också ta hjälp av diverse referensgrupper och organisationer som exempelvis tidningen Gringo och SubZero Performance.

- Jag gillar läget att jag faktiskt inte vet hur allt ska göras, för då tror jag att vi blir bättre. Nu måste vi ha referensgrupper, vi måste lyssna, samtala och våga släppa den här scenen till andra saker än de vi vet att vi är bra på, säger han.

Först ut på den nya scenen är Sofia Fredéns familjeföreställning "Bara barnet" i regi av den blivande chefen för Stadsteatern i Göteborg, Anna Takanen. Pjäsen utforskar hur det är att vara barn och fattig i dagens Sverige och bygger på noggrann research och diskussioner i ämnet med skolbarn i Skärholmen och i innerstaden. I rollerna syns bland andra Katharina Cohen, Per Graffman och Mike Almayehu.

- Hela signumet för det här arbetet har varit att få möta Skärholmen. Vi gör inte en förortsberättelse utifrån det perspektivet utan vi har träffat barn både från förorten och innerstaden. Det är också meningen att de ska komma och se vår föreställning, säger Anna Takanen.

Anders Frennberg vill också att "Bara barnet", som spelas mellan den 24 september och 31 december, ska markera att Stadsteatern har allvarliga avsikter med sin nya scen.

- Den här produktionen har föregåtts av en process som är en av de mest omsorgsfulla som teatern gör det här året. Det gör vi för att vi vill ha en bra kvalitet. Och att vi lägger den här är för att vi vill visa att vi med den nya scenen menar allvar och att vi vill lägga det allra bästa här. (PM)

Mer läsning

Annons