Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbarotti - Nessers nye polis

Annons
Historien om vad som egentligen hände på familjen Hermanssons födelsedagskalas behövde utredas av en polis. Då föddes Gunnar Barbarotti, författaren Håkan Nessers nya figur. Men "Människa utan hund" är ingen renodlad kriminalroman, snarare en tragisk historia om hur lätt det är att hamna fel i livet.


- En deckare ska ha ett lik i kapitel ett, här kommer utredningen inte i gång förrän på sidan 200, säger Håkan Nesser och det går att spåra en viss misströstan över att så snabbt placeras in bland deckarförfattarna igen.

Men, det är ju där han är hårt iskruvad efter sina tio böcker om den skarpsinnige grubblaren Van Veeteren och hans brottslösande i den nordeuropeiska staden Maardam. Och Barbarotti-kvartetten prickar otvivelaktigt in en rad markörer som är typiska för den svenska kriminalgenren: den är planerad till en serie om fyra böcker, Gunnar Barbarotti är en polis vars tillvaro skaver en smula på honom, händelserna utspelar sig i nutid och det finns tendenser till samhällskritik.

- Fast den psykologiska realismen är viktigare än samhället karaktärerna lever i. Jag tar inte upp främlingsfientlighet eller korruption på det där storslagna sättet andra gör, säger Håkan Nesser.

"Människa utan hund" tar avstamp i en festlig tillställning hos familjen Hermansson, bosatt i den fikitiva västsvenska staden Kymlinge. Patriarken Karl-Erik fyller 65 och hans ögonsten, äldsta dottern Ebba, 40. Det enda som stör uppladdningen är att sonen Robert medverkat i en dokusåpa där hela svenska folket har fått se honom onanera. Håkan Nesser gillar inte dokusåpor.

- Nej, de är riktiga bottennapp och det märks väl i boken att jag tycker det. Vi vuxna kan väl se att det är skit, men de unga som kommer hem efter skolan för att se folk i tv supa, kopulera och bete sig som svin och hamna på löpsedlarna för det - vad händer med dem?

Håkan Nesser skriver sina böcker i kronologisk ordning, från kapitel ett och framåt. I arbetet med "Människa utan hund" hinner han med att dissekera den dysfunktionella verkligheten bakom familjen Hermanssons fasad i nästan 200 sidor innan den egentliga huvudpersonen dyker upp. Kriminalinspektören Gunnar Barbarotti kom till när Nesser behövde en utomstående som undersökte orsaken till två familjemedlemmars försvinnanden och skapade en svensk-italiensk man i medelåldern, frånskild och med en tonårsdotter boende hos sig.

- Jag gillar honom. Han är slarvig och envis och en grubblare på samma sätt som Van Veeteren, fast yngre. Han söker och ställer frågor. Det är lätt att stå honom nära som författare, betydligt lättare än att analysera honom.

Barbarotti huserar i den medelstora fikitiva svenska staden Kymlinge, men det skulle lika gärna kunna ha varit Skövde eller Borås. För Nesser var valet att hitta på ännu en stad efter Maardam inte speciellt komplicerat - när bakgrunden är lite vag framstår personerna tydligare. Kymlinge blev en kompromiss mellan det och önskan att kunna beskriva existerande platser som tunnelbanan i Stockholm eller området runt Fyrisån i Uppsala.

- Ibland känns det som att författare bara är ute efter att folk ska känna igen sig i sin egen stad, eller beskriva platser utomlands för att kunna berättiga reseavdrag för skattemyndigheten. Någon sade något om att svenska deckare handlar om miljö och magsår - miljöerna ska beskrivas ingående och kommissarien ska ha magsår. Det lockar inte mig, säger Håkan Nesser.

Den produktive författaren har redan skrivit det första utkastet till del två i Barbarotti-kvartetten och funderar på storyn i den tredje delen. Del två ska ta kriminalinspektören "söderut och bakåt i tiden, sedan får du tolka det hur du vill". Naturligtvis finns det intresse för filmatiseringar av de nya böckerna efter de framgångsrika dramatiseringarna av Van Veeteren-deckarna, men ingenting är påskrivet ännu.

- Jag har svårt att se "Människa utan hund" som en biofilm, den rör sig över lite för stora områden för det. Helst skulle jag vilja se en tv-filmatisering på två gånger 90 minuter, det hade varit lagom. (PM)


Fakta

Namn: Håkan Nesser.

Ålder: 56 år.

Familj: Hustru, hund, katt och fyra utflugna barn.

Bor: Uppsala.

Läser: "The brief history of the dead" av Kevin Brockmeier.

I cd-spelaren: Sofia Karlssons "Svarta ballader".

Senast sedda film: "The constant gardener".

Aktuell med: "Människa utan hund" släpps den 7 april.

Mer läsning

Annons