Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn berättar om livet efter tsunamin

Annons
För Axel, 8 år, är fotbollen allt. Han förlorade sin mamma och lillebror i tsunamin, fotbollsspelet hjälper honom genom sorgen. Axel är ett av barnen som berättar om livet efter katastrofen i utställningen "Efter tsunamin" som under två år ska turnera i Sverige.


Axels punkterade fotboll, en plastsandal i barnstorlek upphittad i Banda Ache, en tom vodkaflaska - en svensk flicka använde innehållet för att desinficera skadade katastrofoffers sår. Det är några av föremålen i utställningen som kopplas till barnens berättelser.

- Föremålen vi visar fungerar på samma sätt som föremål i ett etnografiskt sammanhang. De är verktygen som hjälper oss att förstå andra människors tankar och upplevelser. Här kan de ge oss en bild av hur det känns när hela tillvaron går isär, säger Anders Björklund, chef för Etnografiska museet i Stockholm.

"Efter tsunamin" är ett samarbete mellan Riksutställningar Etnografiska och Östasiatiska museerna, samt hjälporganisationerna Diakonia och Rädda barnen. Den visas under våren på Östasiatiska och ska sedan under två år turnera till museer i Sverige.

- Man undrar kanske varför vi gör en utställning om tsunamin nu när tidningarna och tv är fulla av berättelser och bilder inför årsdagen av katastrofen den 26 december. Men vi tror att utställningen kan erbjuda en annan form av förståelse och reflektion än man får genom medierna, säger initiativtagaren Mats Widbom, utställningschef på Riksutställningar.

Han var själv bråkdelar av en sekund från att svepas bort av tsunamin i Thailand men överlevde och fick med sig hela sin familj hem till Sverige.

Trots omfattningen kallar han det fruktansvärda som hände längs Indiska oceanens kuster för en liten del i de ständigt pågående katastroferna i världen på grund av krig, fattigdom, sjukdomar och naturens krafter. "Ett år efter tsunamin" vill vidga perspektivet från den enskilda händelsen till en vidare förståelse av vad det innebär att få sin tillvaro krossad av en plötslig katastrof.

- Tsunamnin är unik därför att den drabbade oss både i öst och väst, nord och syd. Genom att låta barn i Sverige, Thailand, Indonesien, Indien och Sri Lanka berätta om sina upplevelser av samma händelse bygger vi broar mellan länderna, säger Mats Widbom.

Utställningen blir aldrig färdig. Just nu finns nio berättelser att lyssna till, tanken är att barn och ungdomar som besöker "Efter tsunamin" ska få dela med sig av sina personliga upplevelser. De båda etnologerna Åsa Bringlöv och Marianne Eriksson ska hela tiden finnas i utställningen för att prata, intervjua och samla in nya föremål och berättelser.

-- Den eleganta toffeln tillhör Henrik, 21 år. Han fick den när han så småningom hamnade som patient på ett lyxsjukhus i Bangkok, säger Åsa Bringlöv som gjort några av intervjuerna.

De första dagarna efter katastrofen gick Henrik runt i förödelsen och letade efter sina föräldrar. Överallt stötte han på människor i akut behov av hjälp.

- Han la om sår, stöttade och hjälpte och lyckades till och med snöra åt en trasig pulsåder hos ett av offren. Henrik återfann sina föräldrar men dagarna på katastrofplatsen blev en total vändpunkt hans liv. Han tänkte bli marinbiolog men går nu en sjuksköterskeutbildning, nu vill han ägna sitt liv åt att hjälpa människor i kris.

Åsa Bringlöv berättar också om den femtonårige Yogi från en liten by nära Banda Ache i Indonesien. Han råkade befinna sig i en taxi med en av sina föräldrar när tsunamin utplånade hans by.

- Han har inte stött på en enda människa i byn som överlevde katastrofen. Även för honom har fotbollen varit vägen tillbaka. Han vill bli fotbollsproffs, så han kan få se världen. Innan tsunamin hade han bara besökt fem närbelägna byar, ingen av dem finns kvar i dag, berättar Åsa Bringlöv. (PM)


"Efter tsunamin" visas på:

Östasiatiska museet i Stockholm - 26/12-4/6.

Världskulturmuseet i Göteborg - från mitten av juli.

Kulturen i Lund - sensommaren och hösten 2006.

Norrbottensmuseum i Luleå - senhösten 2006.

Västmanlands länsmuseum i Västerås - vintern 2007.

Utställningen kommer troligen också att visas i : Östersund, Kalmar, Norrköping, Jönköping och Umeå. (PM)

Mer läsning

Annons