Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfilm som inte väjer för det svåra

Annons
Under ett sommarlov i skärgården får elvaårige Ulf uppleva förälskelse och svartsjuka, triumf och bitande nederlag. I filmen "Percy, Buffalo Bill & jag" sparas det inte på känslorna.

- Det är inget fel i att ta i, säger regissören Anders Gustafsson.


Filmen bygger på en bok av Ulf Stark, den tredje i en självbiografisk trilogi som inleddes med "Percys magiska gymnastiskskor" och "Min vän shejken i Stureby". Anders Gustafsson och Ulf Stark jobbade tillsammans redan för tio år sedan, då med novellfilmen "I natt går jorden under", och hade länge funderat på ett nytt gemensamt projekt.

- Ulfs texter handlar om superstora och livsviktiga saker men de gestaltas i det lilla och det banala. Det är sällan folk dör i det Ulf skriver, där finns inga stora sociala problem eller krig. Det handlar om inre konflikter i karaktärerna som är livsviktiga för dem just när de händer. Det tycker jag om med Ulf, att han kan berätta väldigt viktiga saker med väldigt små medel.

- Men när man jobbar med Ulfs texter är det viktigt att man tar bort det där gulliga. Ibland kan det bli för sött, på något sätt. Jag försöker skärpa till det, vässa till det. Göra det lite allvarligare, lite vassare och kanske lite farligare än vad hans böcker och noveller är. Jag tycker att det klär hans historier.

"Percy, Buffalo Bill & jag" handlar om elvaårige Ulf som ska tillbringa sommaren hos farmor och farfar i skärgården. Till Ulfs stora förtvivlan bjuder kompisen Percy in sig själv - glappkäftade Percy i samma hus som ilskne farfar bäddar för en fruktansvärd sommar.

Men det blir inte som Ulf befarat. Percys raka frågor gör sprickor i farfars skal och Ulf känner sig utanför när farfar och Percy tyr sig till varandra. Snart är det Ulf som går runt i ett svavelmoln av ilska - och inte blir det bättre av att söta Pia i kiosken glömmer Ulf i samma ögonblick som hon får syn på Percy.

Men filmen handlar inte bara om kärlek och vänskap mellan barn. De vuxnas relationsproblem får också plats, särskilt farmor och farfars falnande kärlek och frågan om de ska hitta tillbaka till varandra.

- Kärleken inte är enkel, varken när man är 70 eller när man är elva. Filmen handlar både om vänskap och om kärlek, det är en vänskapshistoria och två kärlekshistorier. Poängen i filmen är att vänskapen är viktigast av allt, man ska inte hugga sin vän i ryggen.

- Den olyckliga kärlekshistorien mellan farmor och farfar är något som jag inte tror att man normalt ser i barnfilm, men som jag tror att barn klarar. Det värsta man kan göra med barnfilm är att underskatta barns förmåga att förstå saker och ting. Det tycker jag görs väldigt ofta.

Medan Ulf och Percy spelas av de unga debutanterna Hampus Nyström och Daniel Bragderyd görs rollen som farfar av en riktig veteran. Börje Ahlstedt spelar en farfar som låser in sig i sin ilska men under ytan lurar oanade förmågor.

- Man kan tro att han som är så erfaren inte vill ha regi utan löser mycket själv. Men han älskar att få regi - han vill ha väldigt mycket regi. Jag trodde att han alltid först skulle komma med sina egna bud om hur saker skulle lösas, men oftast ville han höra min syn på saker och ting först.

- Och han var väldigt bra med barnen. När Börje är med så skärper sig barnen. Han har en så stark utstrålning och karisma att de inte kan låta bli att bli äkta tillsammans med honom.

"Percy, Buffalo Bill & jag" är Anders Gustafssons första svenska långfilm. Han är utbildad vid Den Danske Filmskolen i Köpenhamn och långfilmsdebuterade 2004 med ungdomsfilmen "Bagland". Han har också gjort flera danska dokumentärer om barn och ungdomar.

- Det har blivit så att jag mest gjort film för barn. Dels tror jag att jag är bra på det, och man ska göra mycket av det man är bra på, dels tycker jag att det är roligt. Och så tycker jag att barn som är bra på film nästan kan vara bättre än vuxna.

Hur har du påverkats som filmskapare av att studera och arbeta i Danmark?

- Något jag lärt mig, och jag vet inte om det är specifikt från Danmark, är att man gärna får ta i lite. Det är faktiskt inget fel i att göra det så länge man samtidigt är subtil eller sann. I de amerikanska filmer som räknas som bra så är det ju ofta enormt starka känslouttryck. Det tror jag att ett svenskt temperament kan vara rädd för. Men dramatik måste få vara dramatisk.

"Percy, Buffalo Bill & jag" har premiär den 30 september. (PM)

Mer läsning

Annons