Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batman begins når inte fram

/

Batman begins

Annons
Betyg: 2

Som barn bevittnade Bruce Wayne hur hans föräldrar sköts till döds i en gränd i Gotham city. Det fick honom så småningom att klä ut sig till fladdermus och bekämpa brottsligheten i den kriminellt hårt belastade staden.
Temat i Batman begins är dock inte så mycket kampen mellan ont och gott, utan filmen kretsar kring frågor om rädsla kontra trygghet.
Bruce Wayne är rädd för fladdermöss. De många korrupta domarna och poliserna i Gotham city är rädda för sanningen, och befolkningen i staden är rädd för den skenande kriminaliteten. Till råga på allt härjar ett par tokfransar med en drog som förstärker människors värsta rädslor och gör dem galna, en drog som de planerar att sprida i hela staden.
Där, till sist, hittar vi Batman. Efter berättelsen om barndomen, ett långt träningsläger i Tibet och ett omfattande iordningsställande av alla prylar tar Bruce Wayne äntligen på sig den snygga dräkten och ger sig ut i mörkret.
Christian Bale passar fint under masken, men når inte fram som den själsligt plågade rättsskiparen. Precis som regissören Christopher Nolans filmberättande ser han bra ut på håll, men när vi kommer nära händer ingenting. Se på actionscenerna, som förvirrar mer än de fängslar, eller på den stela hanteringen av story, tema och karaktärer.

Mer läsning

Annons