Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begagnat och bytt - billigare än nytt

2004 såldes 5, 6 miljoner tv-spel i Sverige. Mario och gänget har blivit big business och trots att priserna på tv-spel har gått ned en aning så handlar det fortfarande om mycket pengar. Därför väljer många att köpa begagnat eller byta in sina gamla spel.

Annons
Ett tv-spel kostar i dag mellan 500 och 600 kronor men köper du begagnat så kan du tjäna upp till 400 kronor per spel. Och du behöver kanske inte ens vänta mer än en dag efter att spelen släppts till handeln innan de dyker upp hos tv-spelsbörsar runt om i landet.
Det är väldigt olika hur fort ett spel kommer in. Men folk får ofta dubbla presenter eller kanske helt enkelt inte gillar spelet och vill byta det mot något annat. Stora spel kommer i regel in oftare eftersom det är många som köper dem nya, säger Johan Disenborg, försäljare på Tv-spelsbörsen i Stockholm.
Om man ska byta in eller sälja ett spel så ska man se till att hålla det i fint skick. Repor och andra skador minskar andrahandsvärdet. Repor går numer att laga men det kostar pengar och kostnaden för reparationen dras bort av butikerna vid inköp.
För den som ska sälja eller byta in ett spel gäller några regler. Du måste vara 16 år gammal och kunna visa upp legitimation. Du får heller inte sälja ett inplastat spel utan att kunna visa upp ett kvitto eller liknande som styrker att du erhållit spelet på laglig väg.
Många kan känna sig lurade när de kommer in och vill sälja en bunt med spel som de kanske har lagt ned 3 000 på i handeln. Av oss får de kanske under en tusenlapp kontant och blir besvikna eftersom det tror att spelen har ett fast värde.
Butikerna betalar mellan 100 och 200 kronor för ett spel kontant, medan man i inbyte kan få ända upp till 300. Och begagnatpriserna varierar kraftigt. Bara för att spelet är nytt behöver det inte kosta mer än ett som är lite äldre. Men generellt gäller det att inte låta spelet ligga för länge i hyllan.
Nu för tiden är det få som betalar ut pengar kontant. Spelen värderas mest efter kvalitet, ålder och hur eftertraktat det är. Ett spel som anses dåligt betalar vi mindre för, men däremot kan vi betala mycket för ett helt okänt spel som är svårt att få tag på. Det finns många som samlar på spel och speciellt gamla retrospel, den delen av marknaden verkar faktiskt öka, säger Johan Disenborg. (PM)
(I Sundsvall kan man byta in sina gamla tv-spel, och även köpa begagnade spel på EB Games (f.d. Tradition) i Världshuset)

Tv-spelsbranschen börjar närma sig de musikbranschen i omsättning. Den ligger redan i nivå med dvd/video och omsatte under 2004 937 miljoner kronor.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mer läsning

Annons