Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bellman firades i det gröna

/
  • Varje vår firar sällskapet Par Bricole (av en slump på franska) där Hans Gillgren är styrande Mästare Bellmansdagen med sammankomst med mat och dryck i Merlopaken i Timrå.

Sedan 1992 har det varit tradition att fira Bellan i Merloparken i Timrå. — Vi firar med picnic i det gröna, berättar Hans Gillgren styrande mästare i sällskapet Par Bricole.

Annons
Dagen att fira våren eller försommaren ankomst var minst sagt väl vald. Solen värmde gräsmattorna var gröna och fruktträden blommade i all sin prakt när sällskapet, där flera bar vita peruker som på Bellmans tid, skred fram till de dukade borden.
Det är ett sällskap med anor som bildades 1779 där Bellman var dess första hovskald. För att kunna medverka i sällskapet var kraven vid den tiden hårda. Det krävdes att den hugade minst tre gånger hade hittats redlöst berusade i rännstenen.
Dagens krav är av helt annat slag och mer måttfulla.
Måttlighet, ordning och reda strävar vi efter, berättar Hans Gillgren.
Det ska för den skull inte hindra att sällskapet, som har 270 medlemmar, har trevligt när de träffas under angenäma former.
Att det blivit just Merloparken som blivit vårens träffpunkt är enligt honom inte en slump. Platsen är väl så vacker och rofylld som Hagaparken där en gång då det begav sig Bellman och vänner träffades för att spela, sjunga och umgås med mat och angenäma drycker.
Även vii sjunger, muscicerar och spelar teater samtidigt som vi äter och dricker vårt vin, berättat Hans Gillgren.

Mer läsning

Annons