Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bellman, Taube och tsunami-minnen i julens SVT-tablå

Annons
SVT satsar tungt på musiken i jul och nyår. Det blir drama om Bellman och dokumentärer om Monika Zetterlund och Evert Taube. Traditioner som Kalle Anka återkommer naturligtvis, men ett år efter tsunami-katastrofen sänder man direkt från Khao Lak i Thailand.


Förra året fokuserade SVT på Carl von Linné under julen, i år är det Carl Michael Bellmans tur. Tomas von Brömssen spelar nationalskalden och Tanja Lorentzon hans kärlek i "Lovisa och Carl Michael - ett dygn i makarna Bellmans liv", som sänds i två avsnitt med start på juldagen. Evert Taube, en annan av våra musikaliska nationalklenoder, hyllas i två program som sänds den 3 och 4 januari. När Monika Zetterlund avled bestämde sig filmaren Tom Alandh för att föreviga minnesceremonin och resultatet av det sänds på juldagen, medan "Minnenas television" ägnar sig åt jazzsångerskan den 29 september.

Vis av tidigare försök att rucka på svenskarnas jultraditioner visar SVT klassikerna "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul", "Karl-Bertil Jonssons julafton", "Grevinnan och betjänten" och nyårsaftonens tolvslag från Skansen. Underhållning av betydligt färskare snitt är deckaren "27 sekundmeter, snö". Boken miniserien bygger på skrevs visserligen 1939, men dramatiseringen av historien om sällskapet som blir insnöade under en fjälltur med en mördare är nygjord. Jakob Ericksson och Gunilla Röör finns bland skådespelarna. Annat på deckarfronten är julavsnitt av den populära "Morden i Midsomer" och en nygjord version av Sherlock Holmes-klassikern "Baskervilles hund".

Förra julen präglades av sorgen och oron efter annandagens tsunami-katastrof i Sydostasien. Den 26 december, på annandagen, är det ett år sedan vågorna drog in mot stranden. Då ägnar SVT hela dagen åt att minnas, från nio på morgonen till sent på natten. Marianne Rundström finns på plats i Khao Lak tillsammans med anhöriga, drabbade och andra som vill högtidlighålla minnet. (PM)

Mer läsning

Annons