Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berggren sätter upp ny Pinterpjäs

Annons
Thommy Berggren gjorde succé med "Fastighetsskötaren" på Stockholms stadsteater 2001. Nästa höst tänker Berggren och hans "Pinter-gäng" upprepa succén med en ny pjäs av Nobelpristagaren Harold Pinter på Stockholms stadsteater.


Troligtvis blir det "Födelsedagsfesten" som Thommy Berggren sätter upp med premiär i september nästa år.

- Vi bestämmer oss efter helgen. Det blir antingen den eller "Hemkomsten". Jag skulle själv sätta en slant på "Födelsedagsfesten", säger Benny Fredriksson, chef på Stockholms stadsteater.

Harold Pinter kom 2001 på besök till Stockholm och blev entusiastisk när han såg "Fastighetsskötaren". Pinters och Thommy Berggrens möte slutade med att Stadsteatern bestämde sig för att köpa in rättigheterna till tre av Pinters pjäser: "Födelsedagsfesten", "Hemkomsten" och "Ingenmansland".

- Det bara att tacka Gud för att vi köpt rättigheterna till tre av Pinters pjäser, säger Benny Fredriksson, som hävdar att Thommy Berggrens missionerande är en viktig orsak till att Harold Pinter nu har fått Nobelpriset.

Thommy Berggren har redan bestämt att det blir samma ensemble som i "Fastighetsskötaren" - Johan Rabaeus, Peter Andersson och Ingvar Hirdwall -- oavsett vilken pjäs som väljs.

- Under arbetet med "Fastighetsskötaren" tyckte vi alla att det var så spännande att göra den. Alla skådespelarna har sagt att de vill göra mer av Pinter, så vi fyra har blivit något av ett Pinter-gäng, säger Thommy Berggren.

Harold Pinter lär bli en eftertraktad dramatiker på många håll i landet under det närmaste året. Däremot finns ingen Harold Pinter-uppsättning i Dramatens planering, möjligen blir det en recitation, meddelar Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm. (PM)

Mer läsning

Annons