Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman, Bale och seriehjältarna

Annons
Så har Svensk filmindustri vaknat och börjat ge ut Ingmar Bergmans filmer på dvd i någorlunda rask takt. Bergmans verk har hittills presenterats bäst av engelska Tartan (tartanvideo.com) och amerikanska Criterion (criterionco.com). Både SF och Sandrew metronome har förvisso släppt titlar av Bergman tidigare, men deras utgåvor kan inte mäta sig med de utländska vare sig det gäller kvalitet, kvantitet eller extramaterial. Men nu ser det som sagt ut att hända något.
I veckan släppte SF filmerna En lektion i kärlek (1954), Hamnstad (1948),
Persona (1966), Sommaren med Monika (1953), Sommarlek (1951) och Till glädje (1950). Flera av skivorna innehåller introduktioner av Ingmar Bergman, inspelade av Sveriges television i samband med att filmerna visades i tv för ett par år sedan. Omslagen går i svart med svaga dekorfärger, med en utvald bild från respektive film på framsidan. De är tydligt inspirerade av omslagen från Criterion, som är vida känt för sina smakfulla filmförpackningar.
Bättre sent än aldrig från SF? Vi får se när dvd-entusiasterna på nätet börjar
lägga ut sina jämförelser mellan de nya svenska utgåvorna och de utländska som finns sedan tidigare.
Ny på dvd den här veckan är också The machinist med Christian Bale. Bale sägs ha gått ner 25-30 kilo för rollen som en industriarbetare med sömnsvårigheter, vilket gav filmen en hel del uppmärksamhet där den visades på bio. Den hyr vi till helgen. Och i juli ser vi Christian Bale som Batman i Batman begins i regi av Christopher Nolan.
Samma månad kommer också Fantastiska fyran en våt dröm för gamla
serietidningsälskare. Tänk att få se gummimannen Reed Richards på vita duken tillsammans med Flamman, Osynliga flickan och Big Ben (som Thing av någon anledning fick heta i de svenska serietidningarna).
Filmbolagen kan göra hur många misslyckade filmer baserade på serietidningar som helst, jag kommer ändå att se fram emot nästa med barnslig förtjusning.
Förresten så har de flesta varit sevärda på senare tid. Bortsett från några av
specialeffekterna så var Hulk helt okej. Filmerna om Spindelmannen är riktigt bra och X-men-rullarna i alla fall sådär. Och Hellboy för tusan!
Som om det inte vore nog med Batman och Fantastiska fyran så bjuder juli också på Sin city Frank Miller-serien som blivit film i regi av Robert Rodriguez.
Nyskapande, provocerande och en vattendelare säger ryktet. Spännande.
Och om ett år är det premiär för Superman returns, regisserad av Bryan X-men Singer. Efter många om och men blev det den okände Brandon Routh som fick rollen som Stålmannen och att döma av bilder av honom är han ett bra val åtminstone utseendemässigt.
Det är ett långt, fint seriefilmsår som ligger framför oss.
Håkan Norberg

Mer läsning

Annons