Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman Rock - fria från förväntningar

Annons
Bergman Rock är tillbaka. Bandet som ser ut som Bob Hund men inte är Bob Hund släpper i dagarna sin andra skiva. Samtidigt skymtar en svanstipp runt hörnet.


Basisten Mats Hellquist sitter och övar inför den väntande turnén. Snart ska han träffa sina kollegor för en sista repetition innan premiärspelningen i Borlänge på Kristi himmelfärdsdag, och Hellquist är duktigt spelsugen.

- Åh, det har man ju längtat efter länge. Att spela live är på riktigt, att vara i studion är bara en lek. Det ska bli väldigt kul att åka ut och träffa människor igen - vi har ju suttit inne hela vintern.

I juni spelar de på Hultsfredsfestivalen, samma plats där Bob Hund gjort några av sin mest mytomspunna spelningar. Men som det unga bandet Bergman Rock kommer de inte att få spela på huvudscenen utan i tältet Atlantis.

- Inomhus är aldrig fel. Förra sommaren spelade vi i tält i Roskilde och det var en otroligt bra spelning. Att ha tak över sig känns på något sätt skönare när man spelar rockmusik. Då spelade vi för ett fullsatt tält, det var 10 000 personer där. Om vi kan komma upp i den nivån finns det absolut inget negativt med att spela i tält, säger Mats Hellquist.

Idén till Bergman Rock föddes när Bob Hund befann sig på toppen, efter att på ett decennium ha klättrat från kultförklarat indieband till masshyllad institution. Plötsligt var det inte kul längre, omgivningens förväntningar blev betungande och Hellquist och hans kollegor kände att de stod och stampade på samma ställe.

- Vi ville avlasta oss själva lite grann, det blev mycket tryck runt Bob Hund på ett sätt som inte var sunt. Det var lite en känsla av att alla spelningar var besvikelser trots att de var jättebra. Då måste man ta ett steg tillbaka och lyfta blicken åt något annat håll.

- Då gjorde vi det och det fick den önskade effekten. Vi förlorade väl en del publik men det ska vi jobba upp igen. Det är inga problem. Vi har gott självförtroende.

Nu släpper de uppföljaren till debuten från 2003. "Bonjour baberiba pt II" är en hetsig sjuspårsskiva som på vissa ställen låter väldigt mycket Bob Hund, i andra partier dynamisk postpunk för internationella gomar.

- Vi känner oss friare, sedan är det en annan sak hur det låter. Är man inte insatt i musik tycker man säkert att det är samma skit. Det viktigaste för oss är att det känns att det är skillnad.

Alla låtar på skivan har spelats live i minst ett halvår. Det är nödvändigt för att vara säker på att de håller.

- Om man känner respons och att det fungerar live då är det bara ett naturligt steg att vilja ge ut det. Det är sällan vi spelar in något i studio som vi inte har spelat live. Man vill känna hur det tas emot först. Vi har gjort några nya låtar till den här turnén som vi ska känna lite på.

Varför blev det en så kort skiva?

- Vi har låtar till ett helt album men de här passade så bra ihop. Vi delade upp det i stället och tänkte försöka göra klart resten under sommaren och släppa efter sommaren någon gång. Dessutom är sju låtar en ganska skön, lagom längd på en skiva. Det finns en tendens att ge ut jättelånga skivor bara för att det får plats på en cd. Men världens bästa plattor är ju en halvtimme långa.

När medlemmarna i Bob Hund meddelade att de skulle bilda ett engelskspråkigt band var det många som förutspådde en guldkantad internationell karriär. Men medan Caesars charmat brittiska skivköpare, och Hives segertåg aldrig verkat ta slut, har Bergman Rock lagt krutet på den skandinaviska publiken.

- Så länge vi inte har skivkontrakt så åker vi inte utomlands, det finns ingen anledning, säger Mats Hellquist. Vi bidar vår tid, vi har inte bråttom. Det får komma när det kommer - om det kommer.

Men det har snackats mycket om att ni ska slå utomlands?

- Det är nog andra som snackat om det. Vi kan inte sätta sådana mål, då blir bara hela livet ett misslyckande. Vi gjorde bara vad vi kände för, helt enkelt.

Någon gång efter sommaren ska Bob Hund återuppstå. Några låtar är redan klara och bandet överväger att gå in i studion i höst, om lusten finns där. Något släppdatum finns inte, det får ta den tid det tar. Men någon prestationsångest finns inte kvar, enligt Mats Hellquist.

- Nej, den har lagt sig. Folk har glömt bort oss nu - nu blir det tillbaka till ruta ett. (PM)


Fakta/Bergman Rock

Bildades: Som Bob Hund 1991, återfödda som Bergman Rock med ett självbetitlat album 2003.

Medlemmar: Tomas Öberg (sång), Conny Nimmersjö (gitarr) Mats Hellquist (bas), Johnny Essing (gitarr), Jonas Johansson (synt, kör) och Mats Andersson (trummor).

Ambitioner: "Att göra den ultimata skivan. Och ett så envist band som vi ger ju inte upp, vi fortsätter att hacka oss fram nere i gruvgångarna. När vi har spelat in den perfekta hybriden av Velvet Underground och Kraftwerk, när det känns att det är på riktigt och att det är vi - då stänger vi affären. Få se om vi blir tillräckligt gamla för att uppleva det."

Aktuella: Med andra skivan "Bonjour baberiba pt II" som släpps i veckan.

---

Turnéplan:

5/5 Borlänge, Bolanche

6/5 Stockholm, Mondo

9/5 Helsingborg, The Tivoli

10/5 Malmö, KB

11/5 Göteborg, Sticky Fingers

12/5 Oslo, Betong

13/5 Växjö, Kafé De Luxe

14/5 Ålborg, Studenterhuset

15/5 Köpenhamn, Vega

19/6 Hultsfredsfestivalen, Atlantis 15:00

9/9 Stockholm, Gröna Lund

Mer läsning

Annons