Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman Rock kliver fram ur skuggan

Annons
Stockholm (ST)

De sex medlemmarna i Bob hund ledsnade på alla förutfattade meningar och ovälkomna förväntningar på bandet.
Så de bytte bandnamn och språk, och med sitt nya minialbum och en Sverigeturné är Bergman Rock redo att kliva ut ur hundens skugga.

Ett tag till lär nog Bergman Rock tvingas stå ut med att kallas för Bob hund på engelska. Men i och med nya minalbumet Bonjour Baberiba pt II så har de tagit första steget mot oberoende. Den 18 månader gamla debutskivan led en smula av Bob hund-komplex. På nya skivan hörs ett band som är mer eget och självständigt.
Mats Hellquist, basist i bandet, håller med.
Jag tycker att skivan är tydligare än förra, det finns en slags röd tråd i den. Det märks på recensionerna också, de är mer blandade nu. Vi har fått nån sågning, och högsta betyg i en annan tidning. Bob hund-skivorna fick oftast treor, medan live alltid var högre betyg. Det kändes ofta som recensenterna inte riktigt förstod oss. Med Bergman Rock verkar de ha personliga åsikter, och som band känns det ärligare att läsa såna recensioner.
Skivan består av sju låtar, men Mats Hellquist säger att de hade material till ett helt album, men valde att spara de bästa till en skiva i höst. En platta som kommer få folk att spärra upp öronen, så bra är det, menar han.
Vi är i bra form nu, och har inte skrivit så här vassa låtar på många år. Det är bara som att sätta på en kran. Två låtar skrev vi förra veckan, och dem spelar vi live nu. Vi behöver några låtar till att fylla på, sen går vi in i studion. För en gångs skull ligger vi ett steg före.
Bergman Rock har egentligen existerat i sex år, men först nu börjar bandet hitta sin personliga stil.
Det tar tid att stuva om i ett band, men nu har det flutit en del vatten under broarna. Skuggan av hunden har lämnat oss.
Vi har verkligen njutit av tiden efter vi bytte skepnad. Det var en sån press av att ses som några slags indie-kungar. Vad vi än gjorde så var det alltid bättre förr. Det var inget kul när allt ställdes i jämförelse med det vi redan gjort.
Men Bob hund är inte på något sätt ett avslutat kapitel.
Vi älskar Bob hund, det går inte att lägga ner ett sånt band. Om vi har tid i höst ska vi göra en inspelning, vi har gjort en massa nya Bob hund-låtar. Men det där är luststyrt, det måste kännas kul.
På scen har bandet valt en medveten profil alla som spelar instrument bär mörka kläder. Ett sätt att visa att de bryr sig om sin publik, menar Mats Hellquist, som för egen del blir stressad av folk med grälla kläder.
Sångaren Thomas Öberg får dock klä sig som han vill.
Thomas är fri, vill han ha på sig kaninkostymen så får han det. Vi ska inte tävla med honom om uppmärksamheten, den får han ändå. Ibland när vi repar går han till Buttericks och letar efter grejer att ha på scen. Sen visar han upp dem, glad som ett barn. Men det är väl också ett sätt att repa, antar jag
Just nu är Bergman Rock ute på turné, och stockholmsspelningen i fredags var en sedvanligt febrig och laddad spelning. Men återigen blir Sundsvall utan besök, liksom resten av Norrland.
Vi vill gärna spela i Sundsvall, men av någon anledning så blev det inte så den här gången heller. Jag och Conny (Nimmersjö, gitarrist i bandet) har pratat om att vi borde göra en rejäl norrlandsturné. Vi får se, kanske i höst när nästa skiva kommer. Men det vore kul att spela på Gatufesten.
I början talades det mycket om att Bergman rock skulle slå utomlands, men det har inte hänt ännu. Utlandsplanerna är fortfarande aktuella, men det är ingen brådska, säger Mats Hellquist.
Vårt mål har aldrig varit att bli stora i Holland, eller nåt sånt. Men det är skönt att det finns en möjlighet att nå ut. På svenska kan man bara nå ut i Skandinavien. Det är mycket som ska falla på plats, och vi har ingen lust att stressa fram nåt. Jag skulle vara glad och nöjd om nån i Marseille hör vår musik och gillar det och kan köpa skivan.
Ett omtalat branschproblem är nedladdningen på Internet, något som förstås också drabbat Bergman rock. Trots det är Mats Hellquist positiv till nedladdning, och skulle aldrig tänka sig att skriva på nåt upprop, eller spela på en anti-nedladdningsgala.
Alla laddar ner, jag också. Jag ser inte hur man ska kunna stoppa det. Samma sak sas ju om kassettbanden när de kom, att musiken skulle dö ut. Men om det nu är så att nedladdningen slår ut hela skivbranschen så tycker jag så här: Jag gick in i det här med två tomma fickor, och om jag går ut med två tomma fickor så har jag i alla fall haft jävligt kul!

Janne Hallman

Bergman Rock (Mats Andersson, Mats Hellquist, Johnny Essing, Tomas Öberg, Jonas Jonasson och Conny Nimmersjö) är aktuella med ny skiva och en turné. I sommar ska de spela på flera festivaler, bland annat Hultsfredsfestivalen.
Foto: Dan Sandqvist

________________________________________________________________
Hitta rätt på nätet med MSN Sök http://search.msn.se/

Mer läsning

Annons