Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berömd britt blir dirigent i Helsingborg

Annons
Britten Andrew Manze tar över som chefdirigent för Helsingborgs symfoniorkester. Han räknas som en av världens mest framstående violinister och kombinerar sin karriär som yrkesmusiker med dirigentskapet.


Andrew Manze bjöds in som gästdirigent till orkestern i Helsingborg i augusti 2005 och mötet blev så lyckat att man snabbt började fundera över en fortsättning på samarbetet. Tillsättningen är ett första steg i en större strukturförändring där det i framtiden är tänkt att orkestern ska ha två chefdirigenter med var sin tyngdpunkt i repertoarinriktningen.

Andrew Manzes specialitet är tidig musik, fram till omkring 1830. Han är utbildad till violinist på Royal Academy of Music i London och Kungliga Akademien i Haag. Under 1990-talet började han ägna alltmer tid åt dirigering. 2003 var han till exempel konstnärlig ledare för Academy of Ancient Music. Samma år deltog han i London Proms samt i en rekonstruktion av Händels "Water music" på Themsen, ett evenemang som förevigades av BBC.

Manze är medlem i Royal Academy of Music, gästprofessor vid Royal College of Music i London och även Artist in residence vid Svenska Kammarorkestern i Örebro. (PM)

Mer läsning

Annons