Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billgren provar på balett

Annons
Konstnären Ernst Billgren har gjort sig känd som en mångsysslare som har provat allt - utom balett. Men snart är även den gränsen passerad. Just nu jobbar han med scenografin till baletten "Tristan" som får urpremiär på Kungliga operan i Stockholm nästa vår.


- Balettchefen Madeleine Onne såg en artikel där det stod att jag hade gjort allt utom balett. Det var så det började. Sedan ringde hon upp mig och frågade om jag ville göra scenografin till föreställningen, säger Ernst Billgren.

"Tristan" är gjord av den polske koreografen Krzystof Pastor som har jobbat mycket med nationalbaletten i Nederländerna. Balettföreställningen utgår från den klassiska berättelsen om det olyckliga kärleksparet Tristan och Isolde.

- Tristan och Isolde hör ihop med min bakgrund och har alltid tilltalat mig, säger Ernst Billgren. Nu gäller det att hitta ett grepp som fungerar, eftersom koreografen är minimalist i grunden.

"Tristan" får urpremiär på Operan den 31 mars 2006. Men Ernst Billgren är redan nu på väg till Holland för att arbeta fram scenografin till föreställningen. Samtidigt håller han på med scenografin till nästa års julkalender i SVT och premiärvisade sin långfilm "Historien om allt" på filmfestivalen i Göteborg.

Hur klarar du att hålla så många bollar i luften samtidigt?

- Jag har ingen självkritik. Alla andra håller på och funderar över om det de gör är bra eller dåligt. Jag är inte så intresserad av min egen smak på det sättet. (PM)

Mer läsning

Annons