Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biståndspengar marknadsför svensk kultur

Annons
Svenska biståndspengar som skulle ha använts för att lindra nöd och fattigdom i Sydafrika har i stället gått till kultursatsningar i Sverige, uppger radions "Eko"-redaktion. En del av pengarna har använts för att marknadsföra svenska jazzmusiker internationellt på en stor jazzfestival i Kapstaden.

- Om svenska musiker har en stor nytta av att exponera sig i Sydafrika så betyder det också att den sydafrikanska publiken får tillfälle att ta del av det konstnärliga uttrycket, säger Kristina Rennerstedt, generaldirektör på Kulturrådet och ledamot i den kommitté som fördelar Sida-pengar till olika kulturprojekt.

Den svenska regeringen har slutit ett avtal med Sydafrika om kultursamarbete på sammanlagt 60 miljoner. 45 miljoner av de pengarna kommer från den svenska biståndsbudgeten. Projektet Jazz Futures fick i år fyra miljoner i bidrag. Även teateruppsättningar, vidareutbildning för kulturarbetare, dansperformances, körkonserter och en filmfestival ingår i kultursamarbetet - en stor del av detta görs i Sverige. (PM)

Mer läsning

Annons