Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Runge tar steget över till teatern

Annons
Björn Runge är en av Sveriges mest prisade filmskapare. Men nu tar han ett nytt steg i karriären: 2006 blir året när han satsar fullt ut på teatern. Först ut blir en uppsättning av Nobelpristagaren Harold Pinters pjäs "Aska" på Göteborgs stadsteater.


- Det här kommer i exakt rätt ögonblick i mitt liv, säger han. Det är något jag har velat göra en längre tid.

Björn Runges erfarenheter från teatern ligger långt tillbaka i tiden. Han har jobbat med film sedan han var 20 år och har gjort egna filmer sedan mitten av 1980-talet. Sitt stora genombrott fick han med filmen "Om jag vänder mig om" som bland annat belönades med en Guldbagge för bästa regi och en för bästa manus 2004.

- Film är så slitsamt på så sätt att det är en så stor teknisk apparat runt omkring. Jag hoppas att jag ska kunna lägga det åt sidan och fokusera mer på skådespelarna och deras förhållande till texten. Det känns som ytterligare ett led i mitt arbete, snarare än att jag byter till ett nytt medium.

Harold Pinter är en av Björn Runges stora favoriter. Han har länge velat sätta upp en Pinterpjäs och har haft diskussioner med Stockholms stadsteater om ett samarbete, redan innan det stod klart att den brittiske dramatikern tilldelas årets Nobelpriset i litteratur.

- Det finns svärta, djup och humor i hans pjäser. Den där säregna humorn lockar mig. Det är en viktig ingrediens i Pinters pjäser som lägger sig vid sidan av det andra. Det är något fullständigt eget och unikt.

Huvudrollerna i "Aska" spelas av Anna Takanen och Johan Gry. Premiär blir det någon gång i februari nästa år. Men det är inte det enda teaterprojekt som Björn Runge har på gång under 2006.

- Jag tror att hela nästa år kommer att handla om teater för min del. Jag för diskussioner med Stockholms stadsteater och Teater Galeasen om olika uppsättningar.

Innebär det att det inte blir något filmarbete alls för din del den närmaste tiden?

- Jo, jag kommer ju med en ny film på juldagen. "Mun mot mun" blev färdig i förrgår. Det känns fantastiskt kul att filmen snart ska få möta publiken. Det är en film i samma känsloläge som "Om jag vänder mig om" på så sätt att den tar människors känslor på största allvar. Vi har visat den för provpublik och jag upplever att den är en mycket berörande film.

Men 2006 blir det ingen ny film?

- Nej, filmarbetet är så trögt och handlar så mycket om pengar och finanser. Så nästa film blir det inspelningsstart för först 2007, säger Björn Runge. (PM)

Mer läsning

Annons