Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåa stunder fångade av folket

Annons
Surströmmingsfest och midsommarfylla - så kan den svenska sommaren se ut när svenska folket nu försökt fånga den genom kameralinsen. Andra ögon ser mer av solnedgångar, segelbåtar eller barn med kransar i håret.


Förra sommaren tog ett känt bryggeri initiativ till en tävling som gick ut på att ta den bästa bilden av en skön stund avnjuten någonstans i Sverige. När proffsfotograferna i juryn i våras skulle utse vinnarna bland drygt 1 000 amatörfotografer som har skickat in foton häpnade de över kvaliteten och lämnade över alla bilderna till fotogalleriet Galleri Kontrast i Stockholm.

- Jag var först väldigt tveksam, amatörfoton brukar vara tagna med dåliga digitalkameror som är omöjliga att dra upp i större format. Men även jag blev överraskad över hur bra bilderna var och insåg vilket fantastiskt tidsdokument de utgör tillsammans, säger Irena Strozyk, vd för Galleri Kontrast, som drivs av Pressfotografernas klubb.

Egentligen skulle galleriet ha varit stängt i sommar, men i stället har man bestämt sig för att visa 180 av de bästa tävlingsbidragen i utställningen "Blåa stunder" som invigs den 4 juni.

- Finns så många guldkorn och så mycket fotoglädje i de här bilderna. När vi svenskar tar fram kameran är det verkligen vår livsglädje vi vill fånga.

I tävlingen angavs inte under vilken årstid bilderna skulle tas, bara att de skulle vara inskickade senast sista januari i år. Ändå är drygt 95 procent av fotografierna tagna under sommaren.

- Vi är väl ett folk som blir lite inåtvända och gömmer oss under vinterhalvåret. När sommaren kommer så lever vi ut och tar fram kameran för att försöka bevara de där ögonblicken då vi lever som mest, säger Irena Strozyk.

Solnedgång eller molntuss mot blå himmel är favoritmotiven. Många bilder är vardagliga med familjen på en filt på gräsmattan eller pensionärsgänget samlat i bersån kring en jordgubbstårta. Dåligt väder är ingenting vi vill minnas, bara på någon enstaka bild öser regnet ner

- En bild där allt är grått och vått och där man ser två personer som dansar kring en midsommarstång tillhör mina favoriter. Den får mig att tänka på fotografen Lars Tunbjörks humor, säger Irena Strozyk.

Kul är också bilden av två unga killar som nakna kastar sig i vattnet. De har tydligen solat för länge med långbrallorna på. Ryggarna är totalt sönderbrända men benen rumporna lyser kritvita.

Den vinnande bilden visar en fiskekutter i intensivt blått skymningsljus. Förstapristagaren Gunnar Lundmark från Kista berättar om den underbara försommarkväll då han sökt natthamn nära Norsten i Stockholms skärgård, ett ögonblick han kände att han bara måste försöka fånga med kameran.

Han, Ingvar Wigenstam, Nyköping och Jonas Larsson, Hägersten som får andra- och tredje pris vinner alla en skärgårdshelg för sex personer i Sandhamn i Stockholms skärgård. (PM)

Mer läsning

Annons