Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Black Jack blir managementbolag

Annons
Black Jack blir managementbolag


SUNDSVALL (ST)

Dansbandet Black Jack från Sundsvall är redan ett av de största dansbanden i landet.
Nu har bandmedlemmarna blivit managers också och startat Sveriges tyngsta bokningsbolag Nöjeskällan AB.
Dansbandet Black Jack, som utgår från Sundsvall, har varit ett av Sveriges populäraste dansband ända sedan de startade 1990 - då filmen med samma namn hade premiär.
Folk frågar fortfarande efter trummisen "Tommy" som bara var en skådespelare, skrattar keyboardisten Peder Matz i Black Jack.

Sedan 1 juli i år driver bandmedlemmarna också managementbolaget Nöjeskällan AB, tillsammans med arrangören Thorbjörn Håkansson i Kalmar.
Kontoret kommer att vara beläget på Alnö, utanför Sundsvall. Verksamheten består i att boka dansband, artister till evenemang, danser, festivaler och olika events. Bland de tiotalet dansbanden i Nöjeskällans stall finns bland andra Sten & Stanley, Kikki Danielsson, Matz Bladhs och Blender. Vi ser dem mer som kollegor än konkurrenter. Om branschen ska utvecklas måste alla samarbeta. Vi har bara fått positiv respons från alla band och arrangörer som vi har varit i kontakt med.

Bakgrunden är att det anrika bokningsbolaget Namkab gick i konkurs i maj. På två decennier hade Namkab blivit Sveriges största nöjesföretag, med över 40 anställda. De bokade dansbandseliten över hela Norden, men till slut drev skatteskulder bolaget i konkurs.
Namkab jobbade med så mycket annat som blev för kostsamt. Vi kommer att renodla allt och koncentrera oss på kärnverksamheten med dansband. Jag tror att det här kommer att bli riktigt bra.
Det är väldigt ovanligt att ett dansband även fungerar som managementbolag. Men fördelarna är många, menar Peder.
Vi har nära kontakt med dansband, arrangörer och kan påverka allt på ett annat sätt när vi är ute på vägarna själva hela tiden.
Black Jack kommer att fortsätta med sina drygt 100 spelningar per år, runt om i Sverige. Det innebär åtskilliga timmar i den nya turnébussen som de håller på att bygga om.
Det är också tänkt att huvuddelen av allt pappersarbete kommer att skötas i bussen under turnéerna.
Vi ska bygga ett litet kontorsutrymme med fax och skaffa det senaste inom mobil internetuppkoppling. Många av kontakterna kan skötas via mobiltelefon.

Dessutom backas bolaget upp av ett callcenter i Småland som kommer att sköta bokningarna av dansbanden.
Peder Matz, som blev utsedd till Årets keyboardist på Guldklavengalan i Malung för ett par veckor sedan, tror att bolaget kommer att sätta Sundsvall ännu mer på kartan i dansbands- och Nöjessverige.

Det är viktigt att allting i branschen inte styrs från södra Sverige.
Nöjeskällan kommer också att jobba hårt med att marknadsföra sig i Sundsvall och hela regionen via olika mässor.
Vi kommer att samarbeta med arrangörer och försöka få alla att dra åt samma håll. Ett problem som brukar uppstå är att danskvällarna krockar. Det vore kanon om vi kunde ha ett samarbete med Gatufesten också.

En stor uppgift för hela branschen, säger Peder Matz, är att försöka få en större återväxt med mer yngre publik på dansbanorna. Framför allt moderna band som Blender har en viktig roll, anser han.
Blender gör ett bra jobb och riktar sig till en yngre publik som vill ha ett poppigare sound. Jag tror också att man måste ordna danskurser i skolorna i högre grad, säger Peder Matz.


Magnus Wiklund

magnus.wiklund@st.nu

060-197000Nu driver Black Jack-medlemmarna managementbolag också. Peder Matz (keyboard), Ove Olsson (gitarr/sång) Morgan Östlin (sax), Mikael Östlin (trummor). På bilden saknas: Tony Ljungström (sång) och Henrik Lindell (bas/sång).

Mer läsning

Annons