Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blackalicious tror på förändringen

Annons
Snart är de samhällsmedvetna hiphoparna i Blackalicious tillbaka med nya albumet "The Craft". Rapparen Gift of Gab berättar om samarbetet med funklegenden George Clinton och om musik som själens språk.


Blackalicious är tillbaka. Den 26 september kommer släpper hiphoparna sitt tredje fullängdsalbum "The Craft". Plattan är en experimentell blandning av mjukt och hårt som ofta beger sig en bra bit utanför den traditionella hiphopens musikaliska gränser. På albumet medverkar bland andra rapduon Floetry, Larry Saunders och funklegenden från Parliament, George Clinton. Gruppens ena halva, rapparen Gift of Gab, får något lyriskt i rösten på telefon från London:

- Det var fantastiskt, en riktig välsignelse att han över huvud taget ville komma och jobba med oss. Det var otroligt att se honom i arbete. Parliament har varit soundtrack till en stor del av mitt liv, säger Gift of Gab.

Blackalicious har sedan genombrottet i mitten av 90-talet alltid skilt sig från den övriga västkustrapen genom sina positiva och hoppfulla budskap. Det håller i sig även på "The Craft" trots alla tragiska karaktärer och livsöden den befolkas av.

- "The fall and rise of Elliot Brown" är en låt som handlar om en ung man som tar olika beslut och hamnar i trubbel. Det verkar först som att det ska bli en typisk historia om en ung kille det går dåligt för. Men syftet med låten är att förändring alltid är möjlig. Oavsett hur illa allt är.

Är förändring verkligen alltid möjlig?

- Naturligtvis. Så länge man tror på att det går. Men varje människa måste själv hitta sitt sätt att finna den tron, det finns ingen färdig formel. Jag tror att det kommer inifrån, för där finns det styrka. Jag personligen, tror på Gud, och när jag har det svårt vet jag att det bästa jag kan göra är att lämna det i Guds händer. Men det är bara min åsikt, jag säger inte att det är så andra ska leva sina liv, säger Gift of Gab.

Producenten Chief Xcel och Gift of Gab lärde känns varandra redan i high school i slutet av 1980-talet. I mitten av 90-talet slog de igenom som en del av indiescenen i Bay Area på den amerikanska västkusten. Under åren som gått har de inte bara släppt ifrån sig två ep-skivor och två album. De har också utvecklat ett sjätte sinne för varandras förmågor.

- Kemin mellan mig och Chief Xcel är det som gör oss till Blackalicious. Xcel är en väldigt kreativ producent, ingen kan göra det han gör. Och jag tror att jag är likadan vad det gäller texten, utan att skryta alltså. Vi ser på musik på samma sätt, outtalat. Han kan spela upp ett b, och jag behöver inte ens säga något, vi vet båda precis vad han är ute efter.

Varför är musik viktigt för dig?

- Musik och konst är rent allmänt ett sätt att kommunicerar med själen. Det är själens språk och näring. Tänk dig ett liv utan musik, det skulle finnas väldigt många arga människor. Musik har makten att förändra hur du känner dig, om det så handlar om att motivera dig till att städa rummet.

Blackalicious fortsätter alltjämt, trots sina år i branschen och trots att de säljer skivor och turnerar över hela världen, att tillhöra undergroundscenen inom hiphop. Men det bekymrar knappast Gift of Gab.

- För mig handlar det bara om bra musik. Det finns både bra och dålig musik både i storindustrin och indievärlden. Klimatet är väldigt politiskt just nu eftersom det bara är industri- och businessidan som hörs, men i slutändan kommer bra musik alltid att överleva. Är musiken tillräckligt bra nu, kommer den att vara lika bra om fem år. Även om den inte säljer i en miljon exemplar, så kommer folk ändå att upptäcka den och köpa den. (PM)


Fakta Blackalicious:

Medlemmar: Rapparen Gift of Gab (T.J. Parker) och producenten Chief Xcel (Xavier Mosley).

Bakgrund: Gift of Gab och Chief Xcel träffades i Sacramento 1987 när de båda gick på John F Kennedy High School. Efter examen gick de skilda vägar, men möttes igen 1992, då de bildade Blackalicious. 1994 släppte de sin debutsingel "Swan lake".

Diskografi: "Melodica" (ep, 1995), "A2G" (ep, 1999), "Nia" (album,1999) samt "Blazing arrow" (album, 2002).

Aktuella: Med nya albumet "The Craft" som släpps den 26 september.

Mer läsning

Annons