Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blommig mosaik ska spegla folkvimlet

Annons
Den grå betongen vid Hornstulls strand i Stockholm får nya kläder. Under sommaren klättrar näckrosor och orkidéer upp på fasaden. I höst ska den rekordstora mosaiken vara klar.


Mellan de orangeröda blommorna doppar träden sina grenar i vattnet. Konstnärerna blandar färgade kakelplattor med spegelglas så att omgivningen och människorna som passerar blir en del av mosaiken.

- Den här platsen kan kännas lite trång, så vi använder speglar för att få mer djup. Dessutom är det så vackert här med vattnet och fabriken på andra sidan, säger Backa Carin Ivarsdotter och tittar ut över den glittrande ytan mot cementfabriken.

Tillsammans med Monica Larsson har hon fått uppdraget att smycka strandpromenaden där utomhusmarknaden Street breder ut sig på helgerna.

- Vi vill lätta upp den grå betongen och skapa en bazarkänsla. Det här ska vara en mötesplats, säger Monica Larsson.

Mosaiken ska löpa längs hela marknadsstråket utmed vattnet och totalt blir det 500 kvatratmeter som ska kläs in i kakelskärvor. Förmodligen är det nordens största mosaik som håller på att ta form.

De två konstnärerna hade inte träffats innan de fick det gemensamma mastodontprojektet, men båda brinner för utsmyckningar och konst i det offentliga rummet och vill göra något färgsprakande som kan inspirera de förbipasserande. På ett av de pyttesmå kaféborden vid stranden breder de ut ritningen och vi får använda knäna för att den långa skissen ska få plats. Hela muren och inomhusmarknadens fasad ska täckas av glas och kakel i alla färger.

- Jag har använt mycket blomkrukor hemma, till exempel orkidéer och stora, gröna växter som monstera, säger Backa Carin Ivarsdotter.

- Och jag har jobbat med näckrosor, eller egentligen är det lotusblommor som jag fotograferade när jag var i Vietnam, säger Monica Larsson.

Tillsammans har de skapat ett mönster av väldiga växter men också med lugnare partier mellan motiven.

- Det blir som ett musikstycke med pauser mellan ackorden, säger Backa Carin Ivarsdotter och får medhåll av sin konstnärskollega.

Eftersom utsmyckningen sträcker sig över 250 meter vägg är det viktigt att det finns en bra rytm i mosaiken, resonerar de.

Till sin hjälp har de haft fem professionella mosaiksättare med rötter i länder där mosaiken oftare skimrar än i Sverige. Genom projektet Bespoke production, som vill underlätta för hantverkare med invandrarbakgrund att komma ut på den svenska arbetsmarknaden, har de engagerat mosaiksättare från Irak, Marocko, Turkiet och Sydamerika. De skär ut kakelbitarna i en verkstad i Nacka och sedan skickas skärvorna till nästa arbetslag vid Hornstulls strand. Utsmyckningsarbetet bekostas av sponsorer och konstnärerna har fått agera projektledare på en stor byggarbetsplats. Att få kommunikationen att fungera mellan de inblandade har varit långt svårare än att lägga mosaikpussel.

- Det är så många led att man aldrig vet om det man säger kommer fram till bossen, säger Backa Carin Ivarsdotter.

Och på en byggarbetsplats handlar allt om pengar och att det ska gå fort, konstaterar de.

- Den här typen av hantverk ligger inte i tiden. Mosaiken växer fram långsamt - som naturen själv - och bygger på en uråldrig tradition, säger Backa Carin Ivarsdotter.

Men de har inte bara blickat bakåt mot patinerade mosaiker från Marocko eller mot Gaudis färgstarka fasader i Spanien. De har också inspirerats av sina samtida föregångare på platsen.

- Det har ju funnits mycket graffiti här och jag har också tittat på graffiti från Barcelona, säger Monica Larsson.

- Det syns i mosaikens formspråk, här ser det nästan ut som text, säger Backa Carin Ivarsdotter och pekar på en gul orkidé som spretar med blombladen över skissen.

De har också gjort utsmyckningen i stryktåligt material, eftersom den löper stor risk att kompletteras av sprayburksmåleri.

- Man kan gå loss med högtrycksspruta utan att kakelfärgen försvinner. Men vi hoppas att de ska respektera konstverket, säger Monica Larsson.

Själva är de nöjda med resultatet så här långt och tycker att det ser ut som i den inre visionen. Och de ser fram emot att turister, barnfamiljer, söderbohemer och kostymklädda kontorsanställda ska mingla tillsammans mellan marknadens butiksstånd. Trots att många mosaikmeter återstår innan betongen är klädd har de redan skålat i champagne.

- Vi tröttnar inte. Vi ser visionen framför oss och det är den vi går mot, säger Monica Larsson och för handen från pannan ut i luften. (PM)


Fakta

Monica Larsson är utbildad vid Umeå Konsthögskola och jobbar med utsmyckningar, ofta i keramik.

Backa Carin Ivarsdotter är utbildad vid Konstfack i Stockholm och har arbetat med skulpturala installationer, främst i porslin.

Street är en marknad vid Hornstulls strand i Stockholm där formgivare, konstnärer och konsthantverkare kan hyra en försäljningsplats.

Mer läsning

Annons