Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluesmannen RL Burnside död

Annons
Bluesmannen och gitarristen RL Burnside har avlidit. Han blev 78 år. Burnside arbetade som arrendator och fiskare under större delen av sitt liv och inledde sin professionella musikkarriär först som 65-åring. Han lärde sig spela gitarr på 40-talet och spelade på barer i Chicago i decennier. Han gjorde också någon enstaka inspelning i slutet av 60-talet. 1991 fick han skivkontrakt och på mindre än ett decennium spelade han in ett dussin album, varav "Bad luck city" och "Too bad Jim" var några. Hans sista cd, "A bothered mind", släpptes förra året.

RL Burnside växte upp i Mississippi-deltat men flyttade till Chicago på 1940-talet. Han återvände dock tillbaka till Södern sedan hans far och två bröder dödats i staden. Han tillbringade sex månader i fängelse för att ha skjutit en man som Burnside sade försökte få honom att lämna sitt hem.

- Att han dog var mellan honom och Gud. Jag sköt honom bara i huvudet, sade Burnside i en artikel i New Yorker 2002.

RL Burnside var populär bland artister som Beastie Boys och Jon Spencer Blues Explosion. Spencers band och Burnside spelade även in ett album tillsammans i en gammal lada och åstadkom då ett sound som beskrevs som "Bo Diddley uppbackad av Stooges". (PM)

Mer läsning

Annons