Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Sundström har lagt soulen åt sidan

För många är Bo Kaspers Orkester synonymt med sångaren Bo Sundström. Nu har han tagit av sig bandkostymen och gjort musik som bara är hans egen. Den 20 april släpper han soloplattan Skåne.

Annons
Vi sitter i ett rum i Stockholms gamla jazzpalats Nalen, med handmålade tapeter och murriga möbler. Bo Sundström pratar pitemål med ett spår av hemlängtan och det är först när hatten kommer på (i samma sekund som fotografen kliver genom dörren) som småbarnspappan bleknar bort och popstjärnan försiktigt skymtar fram.
Bo Sundström har spelat med Bo Kaspers Orkester i tolv år, spelat in sex skivor med bandet och gjort fler utsålda turnéer än han kan räkna till. Men de senaste åren har han, trots framgången, känt sig frustrerad och längtat ut. Längtat efter att göra musik helt på egna villkor.
Jag har känt mig rätt hårt hållen genom åren, de andra har ju varit ute mycket och spelat med andra band. Jag har ju aldrig kunnat göra det för då blir det direkt \"Bo Kaspers spelar med det och det bandet\". Det har jag varit jäkligt frustrerad över.
Solodebuten är inspelad i en lada på den skånska landsbygden med de skånska popkillarna i Brainpool. Producenten Christoffer Lundquist har byggt upp en studio som redan gästats av både Per Gessle och Ed Harcourt
Det är som ett kreativt jävla Los Alamos. Där de byggde atombomben, så känns det! Där i Skåne lever de musik på ett annat sätt än i Stockholm där man har ett \"projekt\". Där är det dygnet runt och det är oerhört sexigt tycker jag. Där påminns man verkligen om att popmusik faktiskt är en konstform och inte bara en underhållningsdetalj.
Är det inte vanskligt för en norrbottning att döpa sin skiva till Skåne?
Det vore kanske lite fjantigt om jag vore skåning. Men vi spelade in den i Skåne, min fru är från Skåne och de jag spelade in med är från Skåne. Det såg lite nimt ut, som man säger på skånska.
Skivan har spelats in \"sensationellt snabbt\", bara några månader från ax till limpa. För Bo Sundström var det ett mål i sig, att komma ifrån Bo Kaspers långsamma inspelningsarbete där fyra starka individer tvingas till ständiga kompromisser
Jag ville att det skulle gå lite fort. Att man inte skulle sitta och gnida och att det skulle vara på precis det här sättet. Det fick vara lite öppet, \"det får bli som det blir\". Ofta blir det inte bättre av att man håller på länge, låten finns där i alla fall. Vi spelade in skivan på två veckor.
Skåne låter som en grundkurs i de senaste decenniet av manliga svenska singersongwriters. Lite Winnerbäck, lite Tomas Andersson-Wij, en gnutta Jakob Hellman i de mer excentriska partierna. Och en oväntad värme - här finns inga coola Bo Kaspers-manér som kyler ner känslan i texterna. Själv tycker Bo Sundström att låtarna nickar åt två gamla legender.
Det är lite som Beatlarna lät efter att de hade splittras. Harrison och Lennon efter Beatles - kanske inte så mycket Wings. En blandning mellan det engelskt poppiga och amerikana. Den blandningen finns ju i det som George Harrison och John Lennon skrev efter Beatles.
Jag har spelat in med riktiga poppojkar. Det finns ingen soul någonstans - de kan helt enkelt inte spela det. Vi gjorde ett försök men det lät faktiskt för jäkligt. Men det var aldrig meningen att det skulle vara någon jättestor skillnad från BKO mer än \"vad blir det om man skriver det själv?\".
Hur känner resten av Bo Kaspers Orkester inför din soloskiva?
De har inte varit så intresserade av att höra. Det kanske är lite känsligt. Låter det pinsamt så kanske de tycker att jag inte bara drar ner mig själv utan även dem i smutsen. Blir det jättebra så kanske de reagerar med \"va fan, det här ska vi ju spela med bandet\".
I vår åker han på Nordenturné med premiär i Helsingfors den 25 april. Bo Kaspers Orkester fyller numera arenor, men Bo Sundström har siktat in sig på ett mindre format med lokaler som KB i malmö och Katalin i Uppsala.
Jag är faktiskt livrädd över att det ska vara en tredjedel i salongen. Tänk om det ekar när folk applåderar! Man är ju bortskämd med att det nästan alltid är fullt, i stora lokaler. Där blir det verkligen debut. Men jag har ju ändå varit ute och turnerat i tolv år så jag går väl inte ut och blöder näsblod av nervositet. (PM)

Fakta/Bo Sundström

Fullständigt namn: Bo Sigvard Sundström.
Född: Den 16 oktober 1961 i Piteå.
Bor: I Stockholm.
Familj: Hustrun och journalisten Lena Sundström och barnen Nim och Nona, två och nio år.
I cd-spelaren: Anna Ternheim, Moneybrother och Laleh.
Senast lästa bok: Lena Sundströms kommande debattbok Saker som jag inte förstår och personer jag inte gillar.
Favoritfilm: Sopranos-boxen.
Hjälte: Allan Edwall (\"han var en sådan multimänniska, tänk om man kunde dö med hans livsverk\").
Aktuell: Med soloskivan Skåne som släpps den 20 april. I höst ska Bo Kaspers Orkester träffas och börja arbetet med en ny skiva.
-
Turnéplan:
25/4 Helsingfors, Tavastia
26/4 Stockholm, Nalen
29/4 Västerås, Prisma
30/4 Göteborg, Storan
5/5 Köpenhamn, Vega
6/5 Helsingborg, The Tivoli
7/5 Malmö, KB
11/5 Olso, Rockerfeller
13/5 Uppsala, Katalin

Mer läsning

Annons