Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokmässan - från Grajauskas till Mankell

Annons
Bok- och biblioteksmässan går från det publikfriande till det smalare och mer okända. Förra årets temaland Storbritannien har fått ge plats för Litauen, ett land vars litteratur länge har varit så gott som osynlig i Sverige. När mässan invigs på torsdag möter 17 litauiska författare publiken i Göteborg.


Sigitas Geda, Herkus Kuncius, Jurga Ivanauskaité, Gintaras Grajauskas. Kända och uppmärksammade i sitt hemland, Lituaen, men nästan helt okända i Sverige. Nu försöker Bok- och biblioteksmässan i Göteborg råda bot på okunskapen om den litauiska litteraturen genom att introducera 17 författarskap för den svenska publiken.

- Vi gick ut väldigt tidigt med årets tema, bland annat för att försöka få förlagen att översätta fler böcker till svenska. Tidigare fanns det bara ett fåtal litauiska böcker översatta, men nu finns det åtminstone ett tjugotal, säger Anna Falck, vd för Bok- och biblioteksmässan.

Tar inte mässan en risk genom att fokusera på ett land vars författare inte i någon högre utsträckning har profilerat sig utomlands?

- Nej, så tycker jag inte att man kan säga. Bokmässan har alltid stått för bredd i utbudet. Vi vill gärna presentera nya författare för vår publik, de behöver de inte ens vara kända i sina egna länder. Att vi hade Storbritannien som temaland förra året var något unikt. De brukar inte ens ställa upp på sådant annars.

Men årets bokmässa lider knappast brist på kända namn. Vid sidan av det litauiska temat dyker det som vanligt upp en hel rad internationellt uppmärksammade författare. En av de mest omtalade just nu är den turkiske författaren Orhan Pamuk, vars senaste roman "Snö" har hyllats av en enig kritikerkår. Han riskerar tre års fängelse i Turkiet på grund av uttalanden som han har gjort i en schweizisk tidning om folkmordet på armenierna i landet.

- Det känns oerhört viktigt att han kommer hit till mässan, säger Anna Falck. Det har nyligen bildats en svensk stödkommitté för hans sak. Men såvitt vi vet finns det ingen hotbild mot honom här, så det görs inget extra från säkerhetssynpunkt på mässan.

Pamuk är en av de författare som ofta nämns i Nobelprissammanhang. Den syriske poeten Adonis, eller Ali Ahmad Said Asbar som han egentligen heter, är en annan som brukar nämnas i spekulationerna. Även den litauiske poeten Sigitas Geda finns med i förhandsdiskussionerna inför årets Nobelpris i litteratur. Alla tre finns lägligt på plats på mässan, bara någon vecka innan det är tänkt att litteraturpristagaren ska offentliggöras av Svenska Akademien.

Flera publikdragare av rang som gästar mässan är irländaren Roddy Doyle, mest känd för romaner som "Paddy Clarke, hahaha" och "Commitments" (som Alan Parker gjorde en uppmärksammad film av), Astrid Lindgren-pristagarna Philip Pullman och Ryoji Arai, finlandssvenskan Monika Fagerholm och den brittiska författaren Jeanette Winterson.

- Men det är de svenska författarna som drar den största publiken, konstaterar Anna Falck. Håkan Nesser lockar till exempel jättemycket folk till sina seminarier.

Nesser får sällskap av bland andra Klas Östergren, som har hyllats för nya "Gangsters", Henning Mankell, Gerda Antti och Karin Alvtegen. Mäss-vd-n Anna Falck hoppas själv hinna med att dyka ned på ett eller annat seminarium under de fyra dagar som mässan pågår.

- Jag skulle gärna gå och lyssna på Roddy Doyle och på när den norske författaren Per Pettersson och Anders Paulrud samtalar. Det är författare som jag har läst och tycker mycket om.

Under flera års tid har besöksantalet på mässan stadigt legat kring 100 000. Det är knappast troligt att det blir ett stort trendbrott i år - mässan försöker inte längre bräcka några publikrekord. För att publiken ska få utbyte av besöket gäller det att det inte är alltför trångt i hallarna. 2 000 program är inplanerade och sammanlagt medverkar 1 600 personer under de olika programpunkterna. Andra teman som Bok- och biblioteksmässan satsar på i år är Expedition Läsning, där tolv svenska barnboksförlag samarbetar för att lyfta fram den svenska barnbokslitteraturen och Sköna söndag som fokuserar på livsstil och hälsa.

- Sedan blir det mycket historia också. Det finns ett stort intresse för det, med nyutkomna böcker av bland andra Ernst Brunner. Sedan hänger det bra ihop med det litauiska temat också och med firandet av unionsupplösningen mellan Sverige och Norge, säger Anna Falck. (PM)

Mer läsning

Annons