Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonnie Tyler - inte bara ett one hit wonder

Annons
Bonnie Tylers karriär har minst sagt gått upp och ner. Misstag och otur har gjort att hon trots megahits som "It´s a heartache" och "Total eclipse of the heart" aldrig har fått det erkännande som många anser att hon förtjänar.


Bonnie Tyler är lite förvirrad. Hon gillar inte tidiga intervjuer. Senare på dagen är det inspelning för SVT:s nöjessatsning "Sommarkrysset" och Bonnie Tyler har inte ens koll på hur många låtar hon ska sjunga.

- Är det två? Jag trodde det bara var en. Ursäkta mig, jag är lite trött fortfarande tror jag. Det är jobbigt med promotion, i går vaknade jag i Paris, flög till Finland och gjorde intervjuer hela dagen och på kvällen gick jag och lade mig i Sverige, säger hon och skrattar.

Nya skivan "Wings" kommer förmodligen att gå ganska obemärkt förbi både de svenska och brittiska skivköparna. Inte för att den är dålig utan för att Bonnie Tyler av många anses som en föredetting. Detta är dock inte helt sant; i vissa länder är hon en megastjärna. Hennes största marknader i dag är Frankrike, Tyskland och Japan. Nyligen gjorde hon en bejublad och utsåld konsert i Paris.

- Det var helt fantastiskt, jag fick till och med stående ovationer. Jag älskar att spela live, det var därför jag började med musik, inte för att bli känd. Jag hade inte ens en tanke på att släppa skivor, det råkade bara bli så. Så därför har jag bestämt mig för att inte släppa någon skiva nästa år och bara koncentrera mig på att turnera, säger Bonnie Tyler.

Redan nu turnerar hon väldigt mycket och trots att hon har spelat "It´s a heartache" och "Total eclipse of the heart" i över 20 år är hon inte trött på dem. Andra artister undviker till och med att spela sina största hits men Bonnie Tyler är stolt över sina.

- Jag älskar att spela dem, du skulle se vilket gensvar jag får av publiken. Det är helt otroligt. Varför skulle jag inte vara stolt? De är ju en del av mig. Dessutom tycker jag att jag sjunger dem bättre nu än förr, jag har ju haft 20 år på mig att träna.

På "Wings" har hon dock spelat in två nya versioner av de båda klassikerna. Men det var inget hon valde själv, hennes önskan var att det skulle bli en skiva med bara nytt material. Men skivbolaget ville annorlunda.

På nya skivan tar Bonnie Tyler även på sig rollen som låtskrivare, något hon inte gör så ofta. Och det är första gången hon känner sig bekväm med det.

- Det har tagit ett år ungefär men hela arbetet med skivan har känts jättebra. Jag gillar att samarbeta med låtskrivare och komma med förslag. Jag har inte lagt mig i själva melodierna men texterna har jag jobbat rätt mycket med.

Hon har haft sin beskärda del av otur och missflyt under sin karriär. Hon tar själv upp historien med de tre förlorade hittarna som andra gjorde succé med. Albumet hette "Hide your heart" och kom ut 1988. Det floppade rejält men några av de låtar som återfanns på skivan var "The best", "Don´t turn around" och "Save up all your tears".

- Jag minns att jag blev besviken över att skivan floppade, men när jag sedan hörde hur Tina Turner sjunga "The best", Aswad få en hit med "Don´t turn around" och "Save up all your tears" bli en hit med Cher, tog jag ett år ledigt från musiken och köpte ett hus i Frankrike.

- Det är inte så att jag missunnar dem framgången, men det var frustrerande eftersom jag hela tiden visste om att det var hitlåtar. Skivbolaget slarvade bort den skivan.

Nu närmast väntar turnerande och promotion för Bonnie Tyler. Men hon har ett drömprojekt som hon vill ska bli av i framtiden.

- Jag skulle älska att göra en bluesskiva. Jag sjunger redan nu låtar av bland andra Janis Joplin och Fleetwood Mac live. Men det vore underbart att få göra det på skiva också (PM)

Mer läsning

Annons