Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bono diskuterar världsfattigdom med Bush

Annons
I onsdags träffades U2-frontmannen Bono och USA:s president Bush över lunch i Vita huset, rapporterar nyhetsbyrån AP. Under det en timme och 40 minuter långa mötet diskuterade duon skuldlättnader, aids, malaria och världshandel. I en intervju med tidningen Rolling Stone innan mötet, sa Bono att han inte var rädd för att träffa vare sig Bush eller någon annan världsledare.

- De är de som ska vara rädda eftersom det är de som får stå till svars för vad som hände under deras bevakning. Jag representerar de fattigaste och sårbaraste människorna. På ett andligt plan delar jag ut ett slag, och näven tillhör folk som inte kan vara i det här rummet.

I samma intervju uttryckte Bono besvikelse över att Bush och kongressen skurit ner i Millennium Challenge-programmet som stöder länder som kämpar för bland annat politiska och ekonomiska reformer. Däremot hyllade han presidenten för att han bidragit med 15 miljarder dollar för att bekämpa aids i Afrika. Han var också ovillig att kritisera Bush för Irakkriget efter hans bidrag till Afrika. Bono säger att han gjort klart att han inte stöder kriget, men att han inte kampanjar mot det eftersom hans första prioritet är att hjälpa de fattiga och socialt missgynnade.

- Jag jobbar för dem. Om det krävs att jag håller tyst om Irak, då är det priset jag får betala. Men jag är en irländsk rockstjärna som är stor i mun. Naturligtvis är jag frustrerad över det. (PM)

Mer läsning

Annons