Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bounce studsar mellan kanalerna

/

Annons
Floor filler, TV3:s dansanta svar på fyrans Idol, rullar på. En jury, bland annat bestående av fyra medlemmar i dansgruppen Bounce, reser runt i landet och väljer och väljer bort hoppfulla dansare. En plats i ett Big brother-liknande dansinternat står på spel. Sedan följer tävlingar, fler juryomdömen och utslagningar tills en slutlig vinnare får ett stipendium på en halv miljon kronor.

I veckan startade också serien Måste dansa i Sveriges television. Det är en formmässigt ambitiös skildring av ett dansläger för mestadels ungdomar. Lärare är dansarna i Bounce, som vi också får följa med bakom kulisserna vid deras uppträdanden. Dessutom bjuder de på nummer gjorda speciellt för tv.

Att två program bygger på medverkan från samma kända dansensemble måste göra någon förgrymmad. Förmodligen är man mest sur på Sveriges television, som blir av med lite av den exklusivitet man kanske hade hoppats på. Att få vara med Bounce bakom kulisserna både som artister och som lärare, att se dem dansa och att höra dem tala om sin konst blir inte lika angeläget när de varje dag sitter som jury i ett plagiatprogram i TV3.

Vid ett tillfälle i Måste dansa klagar en av medlemmarna i Bounce på trötthet och ett ömmande knä. Under perioderna med uppträdanden dansar de fem kvällar i veckan och två föreställningar varannan lördag. Men om den hårt exponerade dansgruppen har haft mycket att göra tidigare kommer det sannolikt att bli ännu mer efter den här kanalöverskridande reklamkampanjen.

Kanske har de tagit sig vatten över huvudet. Kanske lyckas de nå ut lite för bra. Kanske går knät sönder inom bara ett år.

Hur som helst. Deras hybriddans är skön att se och i Måste dansa utnyttjar gruppen sitt intresse för att blanda dans med filmiska knep och grafik. Deras föresällning The Score visade fina prov på just detta och medlemmarnas dansade presentationer av sig själva i premiären av Måste dansa håller lika hög klass.

När Bounce får vara med och bestämma klipps inte dansnumren sönder, som det lätt blir i direktsänd underhållning. Som när gruppen besökte Allsång på Skansen.

En fråga gnager dock hela tiden i huvudet när man ser Måste dansa: Är det verkligen okej att Sveriges television visar en promotionfilm, eller snarare en hel promotionserie, för en dansgrupp? För till stora delar liknar programmet en reklamfilm som Bounce lika gärna skulle kunna skicka till blivande uppdragsgivare. Ungdomarna som ska lära sig dansa, eleverna på danslägret, reducerades åtminstone i det första programmet till bifigurer.

Och vad får vi se direkt efter programmet? En kavalkad från förra säsongen av söndagsunderhållningen Tv-huset med bland andra, just det, Bounce.

Mer läsning

Annons