Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bounce tillbaka i Tonhallen

Annons
Streetdancegruppen Bounce har gjort stor succé på Nalen i Stockholm med nya showen Bounce live.
I kväll uppträder de sju dansarna på Tonhallen i Sundsvall.
Showen är väldigt personlig och handlar om vårt beroende av att dansa, säger David Dalmo.


Bounce uppträdde i Tonhallen i mars, förra året, med The Score. Nu är de tillbaka med Bounce live - som gjorde stor succé på anrika Nalen i Stockholm i våras. Den nya showen är Bounce unplugged med hisnande streetdancenummer och inslag av bland annat breakdance, funk, jazz, lindy hop och klassisk balett.
Nu kommer dansarna närmare publiken än någonsin tidigare.
Bounce live är varmare och mer personlig än allt vi gjort förut, eftersom den handlar om oss själva och vårt dansberoende. Vi bjuder också på grym livemusik med de bästa musikerna i landet, säger David Dalmo, när ST pratar med honom inför kvällens show.
I inledningen av showen Bounce live, som även släppts på dvd, beskriver medlemmarna dansen som en drog som de inte kan leva utan.
De är alla närmast besatta av dansen - vilket också är en förutsättning för att nå toppen, konstaterar David.
Jag älskar att röra mig till musik och kommer nog aldrig att tröttna på just det.

33-årige David Dalmo var med och startade Bounce streetdance company 1997. Han har en gedigen dansbakgrund med en treårig yrkesutbildning till dansare på Balettakademien i Stockholm. Innan dess tävlade David under flera år inom bugg- och rock´n rolldanser. Hans främsta meriter är tre SM-guld och ett VM-guld i lindy hop.
Jag har faktiskt varit en hel del i Sundsvall och tävlat, bland annat på Altirasnurren och lag-SM i början av 90-talet. Jag kan sakna kicken med tävlingskänslan ibland, men i Bounce tävlar vi mot oss själva hela tiden.

Medlemmarna startade Bounce för att visa alla att dansen - främst streetdance - kunde stå för sig självt i ett eget sammanhang och vara huvudnumret.

Vi var trötta på att dansa bakom alla dåliga artister.
Det tog Bounce fem år innan de kunde försörja sig helt på dansen. Nu är de internationellt kända i streetdancekretsar och har vunnit flera utmärkelser och tävlingar.
Vad är förklaringen till framgångarna?

Att vi är sju djävligt bra dansare, att vi respekterar varandra, att vi skiter i vad andra tycker och kör alltid på det vi känner för, att vi aldrig är nöjda och att vi är grymt petiga.

Koreografierna och numren de gör på scenen sliter oerhört på kroppen. Genom åren har medlemmarna drabbats av flera skador.
Korsband i knän har gått av, en axel ur led, trasiga fotben, inflammationer här och där. Det är en del av vår vardag. Kroppen tar mycket stryk och kan ta musten ur en.
Samtliga fystränar regelbundet på gym för att hålla kropparna i trim.
Det är ett måste som dansare om man vill hålla på länge och befinna sig på en hög nivå i det man utför.
Bounce fick en förfrågan av Strix Television om att vara jury och lärare i TV3:s danssåpa Floor Filler. Efter viss tvekan beslutade de sig för att ställa upp i programmet - som blivit en tittarsuccé.
David Dalmo anser dock att nivån på dansarna i Floor Filler är låg.
Problemet har hittills varit för dålig kvalitet på dansarna. De allra bästa i Sverige går på olika dansskolor som till exempel Balettakademien.
Man måste gå klart skolan för att få en allsidig dansutbildning och bli en bra dansare, konstaterar David.
Men återväxten med talanger är oerhört bra ute i landet. Jennie i Bounce är ofta ute och undervisar vilket har givit resultat.
Tv har en oerhörd genomslagskraft och förhoppningsvis kan program som Floor Filler öka intresset bland yngre, menar David Dalmo. Han hoppas på en fortsättning i Tv3 och ju mer uppmärksamhet från medierna desto bättre för dansen, anser han.

Tv-program som Floor Filler främjar dansen men man borde ha mer dans och mindre såpa. Ju bättre alla deltagare är, desto mer inspirerar det kräsna ungdomar idag. Jag tror också vi i Bounce har bidragit till att dansen fått ett nytt ansikte i Sverige, säger David Dalmo.Magnus Wiklund

magnus.wiklund@st.nu

060-197170Dansaren David Dalmo har tävlat flera gånger i Sundsvall i lindy hop, innan han slog igenom med streetdancegruppen Bounce.

Mer läsning

Annons