Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra adaption av lustig bok

Filmstaden: Liftarens guide till galaxen Regi: Garth Jennings I rollerna: Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, John Malkovich, Zooey Deschanel, med flera

Annons
I över 20 år har boken Liftarens guide till galaxen funnits som manus. En mängd olika skådespelare och regissörer har varit påtänkta att vara med, och författaren själv, Douglas Adams, hann dö i en hjärtattack innan projektet roddes i land. Men nu har den alltså äntligen blivit film, och en mycket bra sådan.
Arthur Dent är en helt vanlig man som bor i ett helt vanligt hus i England. En morgon står det plötsligt bulldozers och rivningsarbetare utanför hans hus och hävdar att huset måste bort för att ge plats åt en ny motorled. Ungefär samtidigt dyker Arthurs kompis Ford upp och förklarar att han inte alls är en människa, utan kommer från en annan planet, och att jorden kommer att förstöras inom några minuter för att ge plats åt en rymdexpressled. Deras enda chans är att lifta med ett rymdskepp för att inte gå under tillsammans med jorden.
Filmen är inte helt trogen boken, men det gör ingenting. Fansen kommer inte att bli besvikna den är precis så lustig, knasig, rolig och flummig som man kan förvänta sig. Skådespelarna känns nästan som om de är gjorda för sina roller. Vem kunde ha gjort en bättre tolkning av universums president Zaphod Beeblebrox än Sam Rockwell?
Det enda som irriterar är att Alan Rickman gör roboten Marvins röst, eftersom Rickmans röst är så karaktäristisk och välkänd.
Men summan av kardemumman är att det här är en av årets roligaste och samtidigt knäppaste filmer. Douglas Adams kan känna sig nöjd i sin himmel.

Mer läsning

Annons