Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra skådisar räddar seg barndomsskildring

/
  • Pia (Felice Jankell) blir föremålet för ett storbråk mellan vännerna Percy (Daniel Bragderyd) och Ulf (Hampus Nyström).Foto: Alexandra Aristarhova

Filmstaden: Percy, Buffalo Bill & jag
Regi: Anders Gustafsson
I rollerna: Hampus Nyström, Daniel Bragderyd, Börje Ahlstedt, Niklas Hjulström med flera

Annons
Betyg: 2

Det är sommarlov och Ulf ska som vanligt följa med familjen till snälla farmor och vresiga farfar på "landet". Ulfs kompis Percy vill gärna följa med eftersom hans familj inte har en sommarstuga att åka till, men Ulf säger nej mamma tycker att Percy har dåligt inflytande, farfar är alltid sur och arg och landet är ju Ulfs ställe.
Ändå lyckas Percy nästla sig in och dyker upp hos farmor och farfar. Det som ska bli ett skönt lov med sommarkompisarna och nya kärleken Pia blir en sommar av avundsjuka, svartsjuka och bråk då odågan Percy vinner över Pia, Ulfs kompisar och till och med arga farfar på sin sida.
Filmatiseringen av Ulf Starks tredje halvt självbiografiska bok om uppväxten saknar nästan helt det som är lite av Starks kännetecken: humor. Tempot är dessutom otroligt långsamt ända fram till sista kvarten då filmen istället övergår till att bli överdrivet dramatisk på ett sätt som knappast tilltalar barn. Uppskakande äktenskapsbråk mellan farföräldrarna lär inte gå hem hos en femåring, trots att filmen är barntillåten.
Dessutom saknas en förklaring till varför Percy är så jobbig som han är och varför han så desperat vill följa med bästa kompisen under sommarlovet. Kanske är Percys situation bättre beskriven i Ulf Starks bok, men det hjälper ju inte filmen.
Däremot finns många bra skådespelare som räddar produktionen något. Börja Ahlstedt som Ulfs förbittrade farfar som mjukas upp under sommarens gång, Niklas Hjulström som Ulfs pappa och naturligtvis unga Hampus Nyström som Ulf själv gör alla en utmärkt och trovärdig prestation.

Mer läsning

Annons