Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brånfelt: Svensk punk var INTE en Stockholmsgrej

/

Annons

Svensk punk?

Säg det och så gott som undantagslöst kommer någon med åldern inne – någon som vuxen eller medelålders eller medelålders plus (jo, faktiskt) – att gå igång, börja tindra med ögonen, och prata om Rågsved, Ebba Grön och KSMB.

Som om svensk punk var en Stockholmsgrej.

Nu håller kanske omvärlden – alltså den del av landet som inte är landsort och som i media brukar förväxlas med att vara hela Sverige – på att upptäcka detta faktum?

I så fall, främst tack vare nya CD-samlingen Vägra raggarna benzin som Chips Kiesby (från Sator) och Peter Kagerland sammanställt och som ges ut av Mats Hammermans alternativa skivbolag Massproduktion i Sundsvall.

En kulturgärning av större format än man först kan tro.

Per Sinding Larsen pratade sig varm för Vägra raggarna benzin i SVT:s morgonsoffa förra veckan.

Public service, tack för det.

Man kan hoppas att storstadstidningar och kvällspress också uppmärksammar Vägra raggarna benzin. Vem vet, det kan finnas någon inflytelserik person på någon kulturredaktion som var med i ett punkband i Alingsås, Älvsjö eller Köping och som fattar grejen.

Landssortspunkarna var inga puckon. Överraskande många hamnade överraskande högt på samhällsstegen som vuxna.

Det finns inte utrymme för att lista de som blivit chefer här men ett exempel från plattan är Anders Nilsson som sjöng i Norrköpingsbandet Dirty Rust.

I dag är han publisher och ansvarig utgivare för Norrköpings Tidningar och behöver han dryga ut inkomsterna från det kan han sälja något ex av bandets ep (som han säkert har kvar i någon garderob) som enligt senaste e-Bay-noteringarna är värda 1 500 spänn.

Den aktuella samlingen Vägra raggarna benzin – med undertiteln Punk från provinserna 78-82, volym 3 & 4 är alltså  tredje och fjärde i en, i en samlingsserie som Massproduktion började ge ut för femton år sedan.

Spring inte iväg till skivaffär’n än (om du hittar någon) för plattan finns inte i handeln förrän den 2 oktober.

Är du ute efter den färgade vinylupplagan (LP-skiva alltså) får du slå till snabbt, den kan vara slutsåld när du läser det här.

Samtiden verkar alltså till slut vara mogen att ta landsortspunken till sitt bröst, nådens år 2015.

Bättre sent än aldrig säger vi då, vi ute i provinserna.

Till sist: det är ganska roligt att sångaren Tomas Modig i P-Nissarna, som skrev raden vägra raggarna benzin, i låten Benzin – som finns på första utgåvan (volym 1), i dag sjunger i band som brukar spela på bil- och raggarträffar. 

•••

TOPPEN: Allt färre badstrand-footies på Facebook!

BOTTEN: GIF-Åtvidaberg 0-1.

Mer läsning

Annons