Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brånfelt: Veckans fotbollsnyhet handlar inte om EM ...

Annons

EM-slutspelet?

Nåt med Zlatan?

Inte så säkert.

Veckans största – och viktigaste – fotbollshändelse kan vara något helt.

FIFA 17 är den hetaste nyheten just nu, enligt Björn Brånfelt.

Ni som har koll har redan skrivit in 12 juni i sina kalendrar, laddat kaffebryggarna och brett mackor för tidig uppstigning, söndag morgon.

09.00 BST brittisk sommartid – 10.00 hos oss, väl? – på söndag är det kickoff för EA Play, ett direktsänt online-event som samarrangeras samtidigt i London och Los Angeles.

Den inledande presskonferensen, en inofficiell tjuvstart på årets E3-mässa (som officiellt pågår i Los Angeles Convention Center 14-16 juni), har förutsättningar att bli en riktig serverkraschare, den digitala världens motsvarighet till forna dagars kioskvältare.

Årets viktigaste spelnyheter från speljätten Electronic Arts ska presenteras och det är de största sportspelen som står i fokus.

Nämligen Madden, det största sportspelet i i USA, och FIFA, det största sportspelet i världen.

Presentationen av FIFA 17 på söndag förmiddag är alltså i ett globalt perspektiv sannolikt en större fotbollshändelse än dagens invigningsmatch i fotbolls-EM.

Hemlighetsmakeriet kring årets FIFA-spel har varit massiv, ingen information whatsoever tycks ha trängt ut från EA:s sportspelsfabriks väggar i Vancouver, Kanada.

Vi visste ingenting när en FIFA 17-trailer plötsligt släpptes i början av veckan och det vi vet efter den kan summeras så här:

29 september, Frostbite.

Det första är releasedatumet, det andra den svenska spelmotor som framför allt drivit actionspäckade Battlefield-serien framåt och också använts för Need For Speed-spel, Star Wars: Battle front och Mirror’s Edge 2.

Nu i FIFA. Hm.

Vi tror så klart inte att årets FIFA-spel kommer bli ett blodbad men ändå.

FIFA 16 är så nära ett fulländat sportspel världen kommit, det behöver inte totalrenoveras.

Att FIFA-spelet rivits ner och byggts upp igen på en ny spelmotor – som DICE skapade för krigsaktion – är därför aningen oroande.

Hur påverkar Frostbite spelets suveräna gameplay? Är dribblingarna våldsammare? Blir närkamperna brutalare? Händer något nytt med fasta situationer? Påverkas försvararnas AI?

Det är inte det lilla vi vet om FIFA 17 som riskerar hålla oss sömnlösa fram till söndag morgon, det är allt det vi inte vet som fyller oss med skräckblandad förväntan.

Till sist:

En annan FIFA-nyhet (som egentligen är en icke-nyhet) är att EA Sports inte släppt något EM-spel i år. Det har med rättigheter till EM och UEFA att göra. Istället har Konami släppt en EM-patch till sitt PES-spel.

TOPPEN: Nu börjar fotbollsfesten!

BOTTEN: Vad skulle det vara?

Mer läsning

Annons