Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredd går före teman på Dramaten i höst

Annons
En "Julie" det svänger om, arabvärldens mest spelade pjäs och nyskrivet av Birro och Lugn. Hösten på Dramaten spretar åt alla håll, helt enligt teaterchefens intention att "skapa upplevelser av de mest skiftande slag".


- Släpper man loss alla krafter som finns här i huset händer det väldigt många olika saker. Vi arbetar varje sekund för att ge publiken det allra yppersta, förklarade Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm på tisdagens höstsamling.

Under hösten på Dramaten blandas klassiker av Shakespeare, Strindberg och Brecht med nyskriven svensk dramatik av Kristina Lugn, Peter Birro, Martina Montelius och Sofia Fredén.

Först ut på stora scenen är Shakespeare och hans sällan spelade maktdrama "Lika för lika" i regi av greken Yannis Houvardas med Staffan Göthe, Livia Millhagen och Jonas Malmsjö i huvudrollerna.

- Shakespeares text är en glasklar metafor för hur makt utövas och hur sexualiteten kan göras till ett verktyg för makthavarna, säger Houvardas som fick sitt svenska genombrott med flera uppsättningar på Göteborgsoperan.

"Lika för lika" utspelar sig i Wien där hertigen har förlorat greppet om sitt rike som förfaller i laglöshet och prostitution. För att rädda situationen lämnar han makten till den moraliske Angelo som beordrar stängning av alla bordeller och utfärdar en dödsdom över Claudio som har gjort en flicka med barn.

- Shakespeare är den öppnaste av alla författare jag känner. Det finns inga gränser för hur man kan tolka hans texter, säger Jonas Malmsjö som spelar Angelo.

Han gör samtidigt en roll i "Köpmannen i Venedig" som spelades för fulla hus under våren och i höst återkommer på Stora scenen.

Thommy Berggren har hittills aldrig sett en uppsättning av "Fröken Julie" som det svänger om. Inte ens den där han själv spelade Jean. Först när det var helt klart att han kunde besätta rollerna med trion Marie Bonnevie, Mikael Persbrandt och Ingela Olsson bestämde han sig för att sätta upp Strindbergs sorgespel.

- Jag ser mig som en jazzmusiker, jag vill bara göra teater med folk som det svänger om. Ta Mikael, han är ju teaterns Zlatan, motiverar Thommy Berggren ett av sina skådespelarval.

Han tycker att Strindberg tillåts dominera scenen för mycket i svenska uppsättningar av hans verk och ska själv försöka hålla författaren i bakgrunden. Utmaningen ser han i att ge karaktärerna ett tilltal som kan nå fram till en yngre publik.

I november blir det Sverigepremiär för egyptiern Tawfiq al Hakims drama "Sultanens hemlighet" som är en av arabvärldens mest spelade pjäser.

- Hakim vill peka på att ta till våld och maktmedel aldrig är lösningen på några problem. Han för diskussionen i en Tusen och en natt-miljö i en oemotståndligt underhållande form, säger regissören Eva Bergman.

Fares Fares i rollen som sultanen ställs inför valet att döda en man som sitter inne med en högst obehaglig sanning eller att sälja sig själv som slav.

- Som slav möter han en kvinna som motsäger alla våra fördomar om hur en muslimsk kvinna ska vara, säger Eva Bergman.

Melinda Kinnaman spelar rollen i en mycket stor ensemble där Erland Josephson, Gunnel Lindblom, Ingvar Kjellson, Björn Granath och Özz Nujen ingår.

Kristina Lugn är tillbaka på Dramaten med nya pjäsen "Vera", en poetisk komedi om en kvinna vars överlevnadsstrategi är att driva ett bokförlag. Komplikationer uppstår när hon anställer två av sina före detta män i företaget.

- Den bygger på mina egna misslyckanden av att vara kvinna och chef, förklarar Kristina Lugn.

Rollen som Vera ska spelas av Ewa Fröling som i höst återvänder till Dramaten för första gången på 16 år.

Elverket - Dramatens scen för nyskriven och experimentell dramatik - har länge haft svårt att riktigt fylla platserna när man har spelat nya pjäser av för flertalet okända författare.

-- Äntligen börjar publiken tycka att nyskrivet är kul, konstaterar Elverkets chef Stefan Larsson glatt.

Förra säsongen spelades Peter Birros "Arbetarklassens sista hjältar" för utsålda hus. I höst återkommer han med uppföljaren "Neil Armstrong var aldrig på månen" med Börje Ahlstedt, Anita Wall och Alexandra Rapaport i rollerna.

-- Efter den förra pjäsen kände vi ett behov av att fördjupa oss och berätta vidare om livet, konsten och kärleken. Den här är bredare orkestrerad med två kvinnoroller och fler toner, egentligen en historia om mig själv och varför jag håller på med det här, säger Peter Birro. (PM)


Höstens premiärer på Dramaten:

17/9 "Vera" av Kristina Lugn, regi Stefan Larsson.

24/9 "Lika för lika" av William Shakespeare, regi Yannis Houvardas.

1/10 "Fröken Julie" av August Strindberg, regi Thommy Berggren.

19/11 "Sultanens hemlighet" av Tawfiq al Hakim, regi Eva Bergman.

---

Elverket:

23/9 "Baal" av Bertold Brecht, regi Peter Luckhaus.

8/10 "Neil Armstrong var aldrig på månen" av Peter Birro, regi Johan Wahlström.

29/10 "Oscar och den rosa tanten" av Eric-Emmanuel Schmitt, regi Stefan Larsson och Anita Wall.

---

Unga Dramaten:

17/9 "Ruttet - ett prinsessliv" av Sofia Fredén, regi Elisabeth Frick.

15/10 "En framrusande natt" av Martina Montelius, regi Judit Benedek.

26/9 "Petter och Lotta och Stora landsvägen" av Lucas Svensson, fritt efter Elsa Beskow.

---

Mer läsning

Annons